Linkovi

Problem nasilja uličnih bandi prelazi međunarodne granice


Organi javnog reda iz više zemalja na trodnevnom skupu u Los Angelesu kažu da problem nasilnih uličnih bandi prelazi međunarodne granice. Dužnosnici iz Kanade, Meksika i zemalja Srednje Amerike priključili su se svojim američkim kolegama u traženju rješenja ovog problema.

Vlasti iz Gvatemale, Hondurasa, El Salvadora i Belizea trebaju se nositi s uličnim bandama koje su počele djelovati u etničkim četvrtima Los Angelesa da bi kasnije proširile svoje kriminalne djelatnosti nakon što su se neki njihovi osuđeni članovi deportirani u matične zemlje. Danas nasilne bande poput MS-13 i Banda iz 18. ulice djeluju preko međunarodnih državnih granica.

Stephen Tidwell čelnik je ureda Saveznog istražnog ureda, FBI-a, u Los Angelesu. "To nije ništa novoga no sada smo došli do točke kad su se njihove aktivnosti jako proširile i sofisticirale. Oni imaju mogućnost kontrole čitavih područja neovisno o tome radi li se o gradskim četvrtima, dijelovima četvrti ili čitavih gradova u Srednjoj i Južnoj Americi. Oni svakog dana uče kako da budu što uspješniji u onome čime se bave".

Američki ministar pravosuđa Alberto Gonzales i salvadorski predsjednik Elias Antonio Saca prije nekoliko dana objavili su uspostavu suradnje dvije vlade u borbi protiv uličnih bandi. Cilj skupa u Los Angelesu bio je razvitak strategije za nošenje s uličnim bandama. U zemljama Srednje Amerike tisuće članova bandi sudjeluje u iznuđivanju novca i ubojstvima. Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa kaže da su u njegovom gradu bande odgovorne za većinu ubojstava i više od dvije trećine incidenata s vatrenim oružjem.

U sklopu nove strategije grad Los Angeles će javno objaviti imena najgorih bandi koje vlasti namjeravaju dovesti do raspuštanja. Taj pristup ima i kritičare koji tvrde da će publicitet bande samo glorificirati. Gradonačelnik Villaraigosa vjeruje, međutim, da će široka strategija ostvariti napredak u borbi s problemom koji Los Angeles opterećuje godinama. "To nije problem koji se može riješiti preko noći. No primjenjujemo široku strategiju. Ako problemu pristupimo na lokalnoj, državnoj, federalnoj pa čak i međunarodnoj razini, ako u jednu cjelinu obuhvatimo prevenciju, akciju, striktno provođenje zakona onda možemo nešto postići".

Gradonačelnik Los Angelesa dodaje da bande uglavnom djeluju u najsiromašnijim dijelovima grada te da intenzivirani napori moraju uključiti obuku nekvalificiranih ljudi za obavljanje poslova i zadržavanje učenika u školama, dalje od ulice. Gradski odvjetnik Los Angelesa, Rocky Delgadillo i sam je odrastao u četvrti punoj uličnih bandi, a sada vidi napredak u borbi grada protiv te pošasti. "U proteklih pet godina broj članova bandi pao je s 57 tisuća na 39 tisuća. To je još uvijek previše, ali i smanjenje od 33 posto. Neke stvari koje radimo pomažu što mi daje nadu da ćemo sučeljavanjem s tim problemom dovesti do onemogućavanja djelovanja uličnih bandi, ili njihovog raspuštanja".

Rocky Delgado dodaje da bi trebalo poduzeti akcije protiv onih koji regrutiraju nove članove bandi te te da bi mladima u gradovima trebalo ponuditi alternativu kako ne bi završili u bandama.

XS
SM
MD
LG