Linkovi

Savezne države na putu sukoba s administracijom glede zdravstvene zaštite


New York Times piše da uz nedostatak akcije na saveznoj razni, guverneri i zakonodavci u pojedinim saveznim državama diljem zemlje transformiraju nacionalni sustav zdravstvene zaštite, omogućavajući pristupačno zdravstveno osiguranje milijunima Amerikanaca s nadom da će preokrenuti postojani trend povećavanja broja zdravstveno neosiguranih osoba koji se sad kreće oko 47 milijuna. Međutim, kako se čini te savezne države se nalaze na putu sukoba s administracijom predsjednika Busha, čiji posljednji prijedlog proračuna stvara veliku potencijalnu prepreku njihovim nastojanjima da se poveća broj osiguranih.

I dok nudi državama mogućnost izuzeća od zahtjeva saveznog zakona, administracija istovremeno ignorira inicijative pojedinih saveznih država koje povećavaju troškove za saveznu vladu. Nastojanja na proširenju zdravstvene zaštite gotovo uvijek počinju s dječjim osiguranjem, koji se zajednički financira iz saveznih i lokalnih fondova. Međutim u svom novom prijedlogu proračuna administracija pokušava program vratiti svojim "izvornim ciljevima" koji pokrivaju samo djecu iz obitelji čiji je godišnji prihod manji od 200 posto od onog koji se smatra granicom siromaštva. U ovom trenutku – piše New York Times – 16 saveznih država pokriva djecu iz obitelji s više od 200 posto od granice siromaštva i žele tu razinu povećati, iako predsjednik želi smanjiti savezni udio u plaćanju troškova obiteljima s višim prihodom.

Christian Science Monitor govori o jednom drugom aspektu zdravstvene zaštite u Americi – o tome kako sve skuplji troškovi zdravstvene zaštite opterećuje američke poslodavce. Stajalište korporativne Amerike jest da američki zdravstveni sustav treba biti popravljen. Velike korporacije mogu pomoći, međutim, "ne očekujte od nas da ponesemo cijeli teret". Sučeljeni sa sve skupljim zdravstvenim osiguranjem i sve većim brojem uposlenika koji ga traže, američki su biznisi postali zagovornici, prije negoli skeptici, veće reforme sustava zdravstvenog osiguranja.

Glavna uloga američkih poslodavaca u sustavu zdravstvene zaštite je na neki način neobično nasljeđe prošlosti. Praksa da poslodavci daju zdravstvenu zaštitu uposlenicima u Sjedinjenim Državama počela se širiti nakon Drugog svjetskog rata i ograničenja na plaće koja su postavljena. Mnogi su poslodavci tada - piše Christian Science Monitor - kao povećavanje plaće "na mala vrata" iskoristili zdravstveno osiguranje.

XS
SM
MD
LG