Linkovi

Gates: 'Ishod misije NATO-a u Afganistanu imat će enormne posljedice po cijeli savez'


Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da će ishod misije NATO saveza u Afganistanu imati enormne posljedice po čitav savez. Pozvao je zemlje članice sjevernoatlantski da u skladu s obećanjima povećaju broj svojih vojnika u toj zemlji. "Članstvo u NATO savezu ne znači tek članstvo na papiru. NATO nije društveni klub ni mjestu na kojem se samo priča. NATO je vojni savez i kao takav ima vrlo velike obveze" - rekao je američki ministar obrane Robert Gates.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je oštro kritizirao američku vanjsku politiku, rekavši da ona stvara globalnu političku nestabilnost i vodi novim ratovima. Uz općenitu ocjenu da ovaj Putinov govor predstavlja najoštriju retoriku nakon završetka Hladnog rata, njemački mediji vrve komentarima da je možda na pomolu i novi američki-ruski sukob. Međutim, Rober Gates je dobacio takve spekulacije rekavši da Sjedinjene Države žele surađivati s Rusijom na postizanju zajedničkog dobra i mira u svijetu. U skladu s time američki ministar obrane je najavio svoj posjet Moskvi već ovaj tjedan.

Ministarskom se skupu danas obratio i čelni iranski pregovarač za problematiku naoružanja Ali Larijani. Između ostaloga on je izjavio kako islamska republika spremna međunarodnoj zajednici ponuditi jamstva da je iranski nuklearni program namijenjen isključivo mirnodopskim svrhama. Američki senator Joseph Lieberman ostao je skeptičan na ove izjave rekavši da se iranskim izjavama ne može vjerovati. "Larijani je tek ponovio propagandu koju smo nekoliko puta već čuli. Svima onima koji niječu povijest holokausta ne može se vjerovati" - rekao je senator Lieberman.

255 delegata iz 45 država nazočilo je četrdeset trećoj Konferenciji o globalnoj sigurnosti koja se svake godine održava u bavarskom glavnom gradu Munchenu.

XS
SM
MD
LG