Linkovi

Ključ želje za pušenjem - inzula


Znanstvenici su identificirali dio mozga koji smatraju ključnim za ovisnost o pušenju ... pomogli su im slučajevi pušača koji su preživjeli moždani udar i – prestali pušiti!

Što bi bilo kada bi odvikavanje od pušenja bilo jednostavno kao da se pritisne prekidač? Dr. Antoine Bechara i njegovi kolege – sa Sveučilišta Iowe i Sveučilišta Južne Kalifornije - izvješćuju da su otkrili upravo takav prekidač u mozgu dugogodišnjih pušača koji su odjednom izgubili želju za cigaretom nakon što su pretrpjeli moždani udar. "Pacijenti su se osvijestili nakon moždanog udara i otkrili da više uopće ne čeznu za cigaretom, da im pušenje uopće ne nedostaje ... kao da se pritisnuo prekidač," kaže dr. Bechara.

Znanstvenici su ustanovili da se u svim takvim slučajevima radilo o pacijentima kod kojih je moždani udar pogodio točno jedan određeni dio mozga. "Oštećenje u tom određenom području mozga – nazvanom inzula – dalo je 136 puta veću vjerojatnost da će pacijent prestati pušiti i to bez ikakvih napora," kaže Antoine Bechara.

Kako piše u njihovom izvješću, u časopisu "Science", inzula je područje mozga za koje se zna da je važno u našem doživljavanju emocija i osjeta. Znanstvenici kažu da bi ovo otkriće moglo rezultirati novim lijekovima ili neinvazivnim načinima liječenja psihološke ovisnosti o pušenju ... one koja se ne da obuzdati terapijom nadomještanja nikotina.

U planu su daljnja istraživanja eventualne veze između inzularnog područja mozga i drugih ovisničkih ponašanja, poput zlouporabe alkohola i droga, ili pretjeranog konzumiranja hrane.

Dr. Bechara kaže da – na temelju svojih istraživanja – smatra da bi terapija nadomještanja osjetilnih elemenata pušenja – poput cigareta bez nikotina! – mogla biti uspješnija pri odustajanju od pušenja nego što su različite nikotinske žvakače gume ili kožni naljepci.

XS
SM
MD
LG