Linkovi

NYT: 'Bijela kuća stala na stranu Nancy Pelosi u kontroverzi oko korištenja zrakoplova'


Jutrošnje izdanje New York Timesa piše o kontroverzi do koje je došlo nakon što je nova predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi zatražila od američke vojske veći zrakoplov za let do Kalifornije i drugih mjesta kamo putuje po službenoj dužnosti. Jučer su republikanci pojačali svoju kampanju da portretiraju gospođu Pelosi kao stanovnicu San Francisca koja voli luksuz i traži veći avion od onoga koji je koristio njen republikanski prethodnik Dennis Hastert nakon terorističkih napada od 11. rujna. Gospođa Pelosi i njene kolege demokrati tvrde da sigurnosno osoblje Zastupničkog doma insistira na tome da ona putuje u vladinom zrakoplovu, a da je po njenom, putovala bi na običnim putničkim linijama.

U raspravu se uključila i Bijela kuća. Glasnogovornik Tony Snow je rekao kako je cijela stvar smiješna, dodajući da republikanske kritike nisu opravdane i da je u biti administracija na strani gospođe Pelosi. U jučer objavljenom priopćenju osoba zadužena za uposlenike Zastupničkog doma, tzv. sergeant-at-arms, Wilson Livingood kaže da se on nalazi iza zahtjeva za zrakoplovom dugog dometa. "Činjenica da predsjedateljica Pelosi živi u Kaliforniji navela me da iz sigurnosnih razloga zatražim zrakoplov koji može udaljenost iz Washingtona do zapadne obale prevaliti bez slijetanja" - navodi riječi gospodina Livingooda New York Times – dodajući kako žali da je briga za sigurnost postala političko pitanje.

Washington Post u današnjem izdanju, između ostaloga, piše o jednom malom izoliranom mjestu u Teksasu koje je do prije nekoliko tjedana bilo puno stanovnika. Danas na većini kuća i prikolica za stanovanje u mjestu Cactus stoji natpis "iznajmljuje se". Prodaja tortilla i drugih etničkih proizvoda zabilježila je strmoglavi pad. Transferi novca u Središnju Ameriku skoro su u potpunosti prekinuti, a "Gvatemalci" - kako ih je lokalno stanovništvo zvalo – skoro su svi otišli, kao i značajan broj meksičkih državljana. Prema procjenama između 12 i 18 djece sad živi samo s jednim roditeljem.

Razlog svemu tome jest velika imigracijska racija na najvećeg poslodavca u tom mjestu – pogonu za pakiranje mesa Swift & Co. 12. prosinca prošle godine stotine imigracijskih agenata u posebnim je uniformama i s automatskim puškama upalo u taj pogon u okviru koordinirane akcije provedene u šest postrojenja istog poslodavca. Ukupno je širom zemlje u toj akciji uhićeno 1282 ilegalna imigranta, od čega jedna trećina u pogonu u Cactusu. Gradonačelnik tog mjesta – inače i najuspješniji poduzetnik u Cactusu – otkazao je – piše Washignton Post – božićnu proslavu u gradu zbog toga što su mnogim stanovnicima, uključujući i članove Gradskog vijeća, rođaci uhićeni u spomenutoj imigracijskoj raciji.

XS
SM
MD
LG