Linkovi

Europska investicijska banka osigurava 8,7 milijardi eura za pripreme za članstvo u EU


Za pripreme za članstvo u Europskoj Uniji, zemljama preostalim u čekaonici stoji na raspolaganju 8 milijardi i 700 milijuna eura u povoljnim kreditima Europske investicijske banke.

Idućih sedam godina, Razvojna banka EU kreditirati će projekte kojima se ubrzava razvoj Hrvatske, Turske, Makedonije, te skupine kandidata za kandidate Albanije, BiH, Crne Gore i Srbije.

Ekonomska modernizacija, jačanje izvoza i viša produktivnost krajnji su ciljevi kombinacije bančinih sredstava s novcem iz razvojnih fondova EU. Brojke su objavljene na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare rukovodstva Europske investicijske banke uz isticanje da potpora proširenju spada među prioritete.

Hrvatska je od 2001. godine do danas dobila oko 900 milijuna eura kredita, mahom za izgradnju i modernizaciju infrastrukture, posebno prometne, u što je uloženo preko 60 posto ovih sredstava.

Krediti su atraktivni stoga što se projekti podržavaju po uvjetima jednakim kao i za članice EU, što znači s minimalnom kamatom i uz dugačak rok do početka vraćanja kredita.

Interes financijskog ali i političkog svijeta izazvale su primjedbe predsjednika EIB-a Phillipea Maystadta na račun agresivnog kineskog kreditiranja afričkih država – potpora nije sustavna i u konačnici će dovesti do još višeg zaduživanja i osiromašenja, smatra Maystadt.

XS
SM
MD
LG