Linkovi

Web sajt tjedna: FamilySearch.org


Vrijeme nije najdragocjenija stvar za ljude koji žele naučiti više o prošlosti svoje obitelji.

"Mi smo ovdje predani tome da osiguramo resurse i javne dokumente ljudima koji traže svoju baštinu, koji traže neku vrstu informacija o povijesti svoje obitelji, rodoslovne dokumente, kao što su knjige rođenja, sve ono što je sačuvano i odnosi se na obiteljsku povijest" - kaže Steve Anderson koji vodi marketing za FamilySearch.org, web sajt kojeg vodi jedan ogranak Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, odnosno mormonske crkve u Sjedinjenim Državama.

Kao što znamo mormoni se bave genealogijom iz razloga povezanih s njihovom vjerom. Ali to ne znači da je materijal na ovom web sajtu isključivo zanimljiv mormonima. "Ne, ne…zapravo, većina ljudi koja dođe na naš sajt nisu mormoni. Velika većina dolazi jer traži podatke s popisa stanovništva ili traže informacije kako da obavljaju istraživanje tih podataka u Poljskoj, Kini ili Meksiku. Žele znati kakvi dokumenti su im na raspolaganju i kako ih mogu koristiti".

Mormonaska crkva je sakupila na mikrofilmu najveću svjetsku kolekciju rodnih listova i smrtovnica, kao i drugih izvornih dokumenata koji su potrebni osobama koje istražuju povijest svojih obitelji. U prošlosti, morali ste otići do jednog od mormonskih centara za povijest obitelji da biste vidjeli kopiju nekog dokumenta.

Međutim, Steve Anderson kaže da se Mormonska crkva upustila u ambiciozni projekt da svih 15 milijardi dokumenata učini dostupnima online. "Mi smo proces započeli prošle godine, digitalizaciju. Zapravo izmislili smo neke nove tehnologije i sad vjerujemo da ćemo sve dokumente moći digitalizirati, indeksirati i postaviti prvi dio online početkom ove godine, a završiti negdje u razdoblju od šest-sedam godina".

Uz to što možete tražiti informacije o svom obiteljskom stablu, ovaj web sajt vam omogućava da "skinete" besplatno prvoklasni program za prikupljanje genealoških informacija. Sajt vam također omogućuje da podijelite svoja otkrića s drugima i možda tako otkrijete nekog dalekog rođaka, koji se pojavljuje na nekom drugom obiteljskom stablu, a to vas može dovesti do cijele nove skupine rođaka za koju uopće niste znali da postoji. Ove web stranice odličan su primjer kako Internet pomaže u distribuciji znanja i pomaže ljudima da pronađu druge osobe. Adresa web sajta je FamilySearch.org.

XS
SM
MD
LG