Linkovi

Američka vojska od sljedeće godine imat će i zapovjedništvo za Afriku


Američke oružane snage će u rujnu sljedeće godine svom globalnom vojnom rasporedu dodati još jedno regionalno zapovjedništvo – zapovjedništvo za Afriku. Do sada je ovaj kontinent bio podijeljen između drugih regionalnih zapovjedništava – europskog, pacifičkog odnosno srednjeistočnog.

Zapovjedništvo koje će biti nadležno za Afriku 'pokrivat' će sve zemlje ovog kontinenta osim Egipta, koji ostaje u nadležnosti 'Središnje komande', odgovorne za Srednji istok i države Središnje Azije. Theresa Whelan, zamjenica ministra obrane nadležna za Afriku, kaže da osnivanje novog regionalnog zapovjedništva pokazuje da se Sjedinjene Države u strateškom smislu žele koncentrirati i na taj dio svijeta, koji postaje sve važniji. "Odluka se temelji na analizi situacije koja se sve brže mijenja, sigurnosnog okoliša koji je u stalnoj evoluciji, kao i promijenjene uloge Afrike na globalnoj sceni".

Theresa Whelan kaže da Pentagon želi 'spriječiti nastajanje problema prije no što oni eskaliraju u krizu, a kriza u katastrofu.' Zapovjedništvo za Afriku će za razliku od drugih regionalnih zapovjedništava američke vojske naglasak stavljati na diplomaciju te raspodjelu američke pomoći zemljama ovog kontinenta. 'Naglasak nije na ratovanju, već na pomoći lokalnim vladama da spriječe neke probleme, poput terorizma, ili AIDS-a' – rekla je visoka dužnosnica Ministarstva obrane.

Međutim, kongresnik Donald Payne – predsjedatelj Pododbora Zastupničkog doma Kongresa za Afriku – zabrinut je kako će osnivanje ovog regionalnog zapovjedništva biti dočekano u samoj Africi. "Bit će dosta skepse jer je Africi do sada poklanjana vrlo mala pozornost. A sada, odjednom, osniva se posebno regionalno zapovjedništvo za taj kontinent. Prosječna će se osoba vjerojatno zapitati zašto se to događa i koji su krajnji motivi".

Donald Payne kaže da je dobro što će dio misije ovog zapovjedništva biti suradnja s lokalnim vladama, pogotovo na planu poštivanja ljudskih prava i regionalnih mirovnih misija. Chester Crocker, bivši visoki dužnosnik američke diplomacije koji je služio u nizu afričkih zemalja kaže da je riječ o dobroj ideji no upozorava da joj se treba pristupiti oprezno. 'Dobro je da razvijamo koherentni, strateški odnos prema Africi, no ljudi ne bi smjeli misliti da se on militirizira' – kaže Crocker. Američka vojska u Africi već godinama provodi niz razvojnih, graditeljskih projekata, a i obučava neke lokalne vojske. Nedavno objavljeni dokument Ministarstva obrane navodi Afriku kao 'jednu od glavnih operativnih regija američkih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG