Linkovi

Protiv peludi vrlo uspješno se može boriti – peludom


Svake godine, milijuni ljudi se nađu kod liječnika u potrazi za olakšanjem tegoba od sezonskih alergija, poput peludne groznice. Jedna od opcija koje im se nude je alergijska injekcija – odnosno, ubrizgavanje peludi u tragovima izravno pod kožu.

Namjerno izlaganje pacijenta peludi koja kod njega izaziva alergijsku reakciju – ali u maloj količini – izaziva desenzibilizaciju na taj određeni alergen i ublažava simptome.

Nedavno su znanstvenici 51-nu osobu kako bi ustvrdili jesu li takve injekcije sigurne i učinkovite. Dobra vijest je da je većina pacijenata dobro podnijela injekcije, a simptomi su se ublažili za – u prosjeku – 27 posto. Isto tako, osobe koje su primile desenzibilizacijsku terapiju uglavnom su za pola smanjile uzimanje lijekova protiv alergije.

Međutim, studija upozorava i na moguće probleme: u vrlo rijetkim slučajevima, injekcija za desenzibilizaciju izazvala bikod pacijenta šok. Liječnici stoga naglašavaju da tretman treba provoditi samo u medicinskim ustanovama koje su pripremljene za hitnu terapiju šoka.

Isto tako, i tako mala šansa opasne reakcije na injekciju ukazuje da terapija desenzibilizacijom nije prikladna za osobe koje boluju od astme.

XS
SM
MD
LG