Linkovi

Umjerenija struja američkih baptista ne želi više biti marginalizirana


Baptisti su jedna od najvećih i najstarijih kršćanskih zajednica u Americi. Ima ih oko 36 milijuna, a korijeni u Sjedinjenim Državama sežu im do 17. stoljeća. Baptisti nemaju vodstvo poput katoličkog Vatikana, već je svaka crkvena zajednica neovisna. Iako se tradicionalno zalažu za separaciju crkve i države, posljednjih desetljeća većinska baptistička struja – takozvani Southern Baptists – na političkoj sceni promiču izrazito konzervativne ideje. To je navelo umjerenije baptiste da se i oni organiziraju.

Nova struja se naziva New Baptist Covenant i stvorena je da bi se vjernici organizirano – u skladu sa svojim kršćanskim naukom - uhvatili u koštac s problemima modernog doba, poput globalnog zatopljavanja ili pandemije AIDS-a.

Vjerojatno najpoznatiji baptist u Americi, bivši predsjednik Bill Clinton, bio je nazočan osnivanju ove udruge."Riječ je o pokušaju da se organiziramo i da razmotrimo što od nas očekuje naša kršćanska vjera, u 21. stoljeću".

Uz Billa Clintona, član ove udruge je i njegov kolega, Jimmy Carter, kao i deseci baptističkih pastora. Većina američkih baptista izrazito su konzervativni i u pravilu podržavaju Republikansku stranku. Manjinska, umjerenija struja ne želi više biti marginalizirana – kaže Chris White, profesor povijesti vjere na Sveučilištu Georgia State. "Umjereniji baptisti pitaju se – 'je li ovo zaista moja crkva? Ovo što većina propovijeda, to nisu moja uvjerenja. Ja ne vjerujem da ženama moraju vladati njihovi muževi'. 'Ako baptistička tradicija naglašava snagu savjesti pojedinca – zašto mi konzervativni baptisti naređuju u što bih trebao vjerovati?'"

Grady Strom, baptist iz Atlante, vjeruje da putem ove inicijative baptistička zajednica postaje manje provincijalna i – pozitivnija. 'U novinama uvijek čitate o tome kako se baptisti nečemu protive. Ova udruga nas ujedinjuje u nečem pozitivnom, postizanju zajedničkog cilja' – kaže Grady Strom. Bobbi Litchfield iz iste baptističke crkve sumnja da su borba protiv rasizma i globalnog zatopljavanja legitimni ciljevi za jednu vjersku zajednicu, no kaže da su konzervativni baptisti – po njezinom mišljenju – preekstremni.

Njezin suvjernik C.L. Adams sumnjičav je glede činjenice što su organiziranju umjerene struje pomogla dva političara, Clinton i Carter. "U političkom smislu, ja nisam istomišljenik Jimmyja Cartera. Nema sumnje da je on kršćanin, no meni se ne sviđaju neke njegove ideje. Uvjeren sam da njegovo sudjelovanje u ovoj udruzi ima i izvjestan politički cilj".

Iz većinske, konzervativne baptističke struje čula se i prva kritika: 'umjerenjaci' – prema njima - više naglašavaju politički aktivizam, a manje vjeru.

XS
SM
MD
LG