Linkovi

Kulinarska komponenta Super Bowla


Netom protekla utakmica Super Bowl imala je i svoju kulinarsku komponentu. U Miamiju, mnogi su restorani nudili specijalitete posebice za tu prigodu. Naš dopisnik je prošetao kroz četvrt Miamija South Beach i okušao ovu tematsku gurmansku ponudu.

Šetnja kroz Art Deco četvrt Miamija, s njezinim pastelno obojanim zgradama, palmama i brižljivo održavanim travnjacima niti jednim znakom nije odavala da su stanovnici tog dijela grada posebice uzbuđeni oko ishoda 41. Super Bowla. No, veliko je slavlje postalo očigledno čim bi se prešla Avenija Collins, prema South Beachu. Tu je glazba treštala iz razglasa bilo u restoranima, ili u nekima od egzotičnih automobila koji su se jedva micali kroz zagušeni promet.

Par dana prije, pa i dan nakon utakmice, uzduž Avenije Washington, Avenije Collins, i, posebice, Ocean Drivea, veselje se održavalo u punom jeku: otmjeni restorani prepuni su gostiju, a miris morskih specijaliteta – pripremanih u pari – i steakova sa žara miješa se s mirisom cigara i cigareta u otvorenim dijelovima restorana.

U Prilazu Espanola, malo mirnijoj postraničnoj ulici, Dave Ryan, rodom Njujorčanin, vodi restoran Chocolate. "Mi smo specijalizirani ponajviše za pića, ali nudimo i neka specifična jela. Recimo: ravioli s jastogom, racima i čokoladom umiješanom u sos. To je veliki hit u našoj ponudi. Drugi je naša salata s tamnom čokoladom: miješano mlado zelenje s čokoladom oko ruba tanjura".

Svoju je ponudu u nedjelju restoran Chocolate proširio ogromnim televizorom kako bi se, uz večeru, uživalo i u utakmici. ... Malo dalje, restoran Cafauvo je nudio specijalnu verziju koktela Mojito. Upravitelj restorana Angel Paez priprema nam piće: miris metvice i svježeg soka limete šire se oko bara dok on gnječi listove metvice tučkom. Malo ruma, malo sode, malena kriška šećerne trske i – koktel je spreman ... osvježavajući upravo onako kako bi se, prema opisu, i očekivalo. Paez, rodom iz Havane, došao je u Sjedinjene Države s Kube prije šest godina. "Turisti su došli ovamo sa sjevera zemlje, pa im mi prvenstveno želimo ponuditi ukus i ugođaj Latinske Amerike, ponajviše Kube. Ovaj je restoran – moglo bi se reći – kolijevka Mojita u Miamiju, dakle želimo se s njime pokazati. Želimo naučiti naše goste kako da u njemu uživaju".

No, nije svim biznisima bilo jednako dobro proteklog vikenda. Salon za tetoviranje, u Aveniji Washington – inače toliko poznat da ima i vlastitu emisiju na televizijskom kanalu Discovery! – pripremio je i specijalne Super Bowl dizajne. No, do utakmice nije bilo interesenata. Tek dan nakon utakmice, kada se znao pobjednik, oni najfanatičniji navijači došli su si utetovirati spomene na pobjedu Coltsa.

No, vratimo se hrani. Ovo doba godine sezona je raka kamenjaša na Floridi. To je i jedno od najtraženijih jela u restoranima: onaj najpoznatiji – Joe-s Stone Crab restoran u South Beachu – u najprometnijim danima zna servirati i do dvije tisuće obroka. A, za one koji žele od svačega pomalo, tu su poznate surf-and-turf kombinacije: jedan jastogov rep i jedan file minjon, po početnoj cijeni od 59 dolara po obroku.

XS
SM
MD
LG