Linkovi

Louisiana: Hollywood američkog Juga


Filmski i televizijski studiji potrosit ce, kako se ocekuje, vise od 400 milijuna dolara ove godine u – Louisiani. TV i filmska industrija u toj saveznoj drzavi jedna je od onih koje uspjesno rastu otkako je uragan Katrina unistio njeno gospodarstvo; u Louisiani su odlucni da tako i ostane i da od svoje drzave naprave novu verziju Hollywooda – Hollywood South…

Usred velikog parka u New Orleansu, filmska ekipa snima eksterijere za film Mysterious Case of Benjamin Button, Zagonetni slucaj Benjamina Buttona, s Bradom Pittom i Kate Blanchett u glavnim ulogama. Najveci je to film koji se snima ovdje, s proracunom od nekih 150 milijuna dolara.

Film je trebao biti snimljen u Baltimoreu, u Marylandu, ali Louisiana je producentima ponudila bolje poslovne uvjete, scenarij je promijenjen i film se snima ovdje. Druga pogodnost su lokalni ljudi, s puno talenta, primjerice – u filmu nastupa pjevacki zbor jedne lokalne crkve. A dobijaju lokalni i neke vece, govorne uloge….poput Lancea Nichollsa. "Nastupam u ulozi svecenika. Ja sam iz New Orleansa, ali 24 godine proveo sam u Los Angelesu. Vratio sam se ovamo nakon uragana Katrina. Dobro mi je islo u LA-u, uglavnom sam radio na televiziji, ali vratiti se ovamo i imati ovakve mogucnosti, raditi bas ono sto zelim, to se ne pruza cesto, u pravi sam se trenutak vratio".

Izbor uloga, filmskih i televizijskih, privlaci i mnoge druge glumce u New Orleans. Nicu lokalni studiji. Malcolm Petal zapoceo je, prije nekoliko godina, s vlastitom filmskom kompanijom – Lift Productions….

Sada gradi ogroman kompleks u New Orleansu, na praznom, pustom zemljistu. Bit ce tu pet tonskih studija i filmska skola. Petal je prije radio kao odvjetnik za naftne i plinske kompanije. Sada, odjeven u traperice, s baseball kapom na glavi, potpuno je posvecen filmskoj industriji. "Ima posla za svakoga….tesare, elektricare, frizere….Koristi od ovoga ima i svaki business u gradu, hoteli, kemijske cistionice, agencije za iznajmljivanje automobila. Novac se brzo slijeva u grad i u njemu ostaje. Filmska industrija ne donosi sa sobom zagadjivanje okolisa kao sto bi neke druge kompanije kojima je isto privlacno ovdje".

Petal u filmskoj industriji vidi sjajan nacin da se strucna i kvalificirana radna snaga zadrzi u Louisiani. I da se osnazi njena srednja klasa. On uposljava oko pet stotina ljudi; pocetna je placa 20 dolara na sat sto je oko tri puta više od minimalne nadnice. To je moguce zbog poreznih olaksica sto Louisianu i cini privlacnom filmasima.

Alex Schott je izvrsni direktor Louisianinog Ureda za film i televiziju. "Nas je model Los Angeles – gledamo sto oni imaju, na sto su navikli, kakve kompanije za filmske usluge tamo postoje, kakve postprodukcijske kuce, digitalni mediji, itd., kako bi nasim lokalnim kompanijama pomogli da se na isti nacin razviju i da mi postanemo srediste za filmsku industriju".

Filmovi koji se u Louisiani snimaju, istice Schott, ne moraju biti samo oni cija radnja se odvija u Louisijaninim mocvarama ili u Francuskoj cetvrti New Orlenasa; to moze biti bilo koji film kao sto je, 2004. godine, to bio film Ray, o Rayu Charlesu. "Niti jedna scena filma ne odigrava se u Louisiani. Ali blizu 100% filma snimljeno je ovdje, mi smo odigrali ulogu Chicaga, Atlante….filmom se mogu docarati razna mjesta".

Za Alexa Scotta i druge u Louisijaninoj novoj filmskoj industriji pitanje nije gdje se radnja filma odvija?, nego – gdje se film snima?

XS
SM
MD
LG