Linkovi

Utakmica Super Bowl - komercijalni događaj vrijedan milijarde dolara


Danas se u Miamiju održava Super Bowl, finalna utakmica profesionalne lige američkog nogometa. To je kulminacija sezone za dvije ekipe u finalu, Indiana Coltse i Chicago Bearse, no radi se i o važnom komercijalnom događaju vrijednom više milijardi dolara.

Dan odigravanja Super Bowla u Sjedinjenim Državama je kao praznik. Brojne aktivnosti u zemlji jednostavno će zastati u trenutku kad počne utakmica. Tijekom proteklih 40 godina Super Bowl je postao važan dan na američkom sportskom kalendaru, vrijeme za druženje s prijateljima i susjedima te za – kupovinu.

Milijuni Amerikanaca gledat će utakmicu na velikim televizorima u sportskim barovima ili u kućama u kojima se organiziraju prigodne zabave. Samo zbog Super Bowla milijuni će građana kupiti nove televizore, namještaj i druge stvari koje bi trebale uljepšati praćenje tog događaja.

Nacionalna federacija trgovaca procjenjuje da će se u vezi sa Super Bowlom u trgovinama ostvariti promet vrijedan devet milijardi dolara.

No Super Bowl nije samo eksluzivno američki sportski događaj godine. Prošle godine milijarda ljudi diljem svijeta također je gledala utakmicu. Ovogodišnji susret bit će posebno emitiran u High Definition formatu, a što to znači pojašnjava Chuck Sanders, šef jedne od trgovina lanca elektronskom opremom Best Buy: "High Definition, odnosno signal visoke rezolucije znači da dobivate jasniju i oštriju sliku nego kod uobičajenog televizijskog signala."

Naravno, da bi se to najbolje iskoristilo trebate imati odgovarajući televizor, po mogućnosti sa što većim ekranom. Chuck Sanders dodaje da je ovo razdoblje odlična prilika za trgovce: "Ovo je prilika za svakoga da uživa. Sada nam dolazi više kupaca novih televizora nego u bilo kojem drugom razdoblju u godini."

Od 1960. godine, kada je tradicija Super Bowla započela, ta je utakmica postala veliki medijski spektakl za koji se snimaju posebne reklame. Koliko je važno oglašivačko vrijeme tijekom prijenosa Super Bowla pokazuje i podatak da za jednu reklamu od 30 sekundi treba platiti dva milijuna i 600 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG