Linkovi

Film tjedna: 'Because I Said So'


Diane Keaton, kao majka koja se u sve miješa, i pop zvijezda Mandy Moore, kao njezina kćer koja pati od tog miješanja, glavne su protagonistice komedije o odnosima, ljubavi i sreći. U američka kina, ovaj 'laganiji' film dolazi kao spas onom dijelu publike kojemu su draže ljubavne komedije od utakmice SuperBowl, ovog vikenda.

Daphne je udovica koja je čitav svoj život posvetila trima kćerima. Dvije starije već su udane, te je sada Daphne odlučna naći idealnog muža za najmlađu, Millie. Frustrirana što su sve Milliene veze naizgled i prekratke i neusmjerene ka oltaru, Daphne se okreće internetu i jednoj od web stranica namijenjenih povezivanju usamljenih srca. No, momak kojeg mama smatra idealnim nije ni blizu toliko idealan za Millie koliko onaj kojeg si ona sama nađe. Mami Daphne treba gotovo čitav preostali dio filma da i sama dođe do tog saznanja.

Diane Keaton kaže da je bila svjesna da se upušta u ulogu koja je praktički nezaobilazni dio ljubavnih komedija, ali da takva uloga postoji zato što u stvarnom životu postoje i takve majke: "Nikad si nisam mislila da ću glumiti neki takav lik. Moja majka uopće nije bila takva, ali se sjećam nekih mojih prijatelja koji su imali majke koje su se u sve miješale, koje su u potpunosti zaposjele sve kutke života svoje djece. Moj lik je barem smiješan."

U ulozi Millie, Mandy Moore se - kako kaže - našla u mješavini frustracija i ljubavi, dobro poznatoj mnogim mladim ljudima iz njihovog vlastitog odnosa s roditeljima. No, pomoglo joj je što je sama bila inspirana da postane glumica upravo s Diane Keaton i njezinom najpoznatijom ulogom, onom u filmu "Annie Hall": "Pokušala sam nešto od tog obožavanja pretočiti u moje tumačenje Millie i njezino obožavanje svoje majke. Nije lako raditi s nekim tko je praktički legenda u svom poslu, pa sam barem pokušala to iskoristiti u vlastitoj interpretaciji."

Za redatelja Michaela Lehmana – čiji hitovi datiraju još od trilera "Heathers", iz 1988. – ovaj je film pružio priliku da zagleda u odnose majki i kćerki, koji su, kaže on, muškarcima prava misterija. No, ne vjeruje da će baš zato film iskočiti iz uobičajenih konvencija; najveći dio publike bit će – vjeruje on – upravo žene, koje su uvijek zainteresiranije za ljubavne teme.

U ostalim ulogama pojavljuju se: Lauren Graham i Piper Perabo kao dvije starije udate Daphneine kćerke, te Tom Everett Scott i Gabriel Macht kao muškarci koji se nadmeću za naklonost Millie. Stephen Colllins, pak, lik je koji rasplamsa ljubavnu iskru u životu mame Daphne.

XS
SM
MD
LG