Linkovi

Europska unija i NATO savez hvale prijedlog Ujedinjenih naroda o konačnom statusu Kosova


Izaslanik Ujedinjenih naroda za Kosovo predstavio je danas u Beogradu i Prištini plan o budućem statusu ove pokrajine. Srbija je odmah nakon objavljivanja plan – odbila. Izaslanik svjetske organizacije Martti Ahtisaari pozvao je na kompromis između Beograda i albanske zajednice na Kosovu, no dodao je da nije optimist.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da međunarodni prijedlog otvara mogućnost neovisnosti Kosova, što – kako je rekao – njegova zemlja neće nikad prihvatiti.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju uvjeren je da će provedba plana dovesti do neovisnosti. Plan izrijekom ne spominje neovisnost Kosova, no dopušta članstvo ove pokrajine u međunarodnim organizacijama.

Martti Ahtisaari predložio je da se o planu dodatno pregovara, prije njegova predstavljanja u Vijeću sigurnosti. Američko Državno tajništvo smatra da je plan Marttija Ahtisaarija pravedan i uravnotežen. Američka diplomacija pozvala je obje strane da se na konstruktivan način uključe u njegovu primjenu.

Kako iz Bruxellesa javlja Lada Stipić Niseteo, reakcije na objavljeni Ahtisaarijev plan za Kosovo su jednake - Beograd i Priština pozivaju se na kompromis.

Pohvala Marttiju Ahtisaariju za kvalitetan prijedlog statusa Kosova koji je temelj održivom rješenju kao i poziv Beogradu i Prištini na konstuktivnost, fleksibilnost i kompromis nalaze se u svim službenim reakcijama na dokument koji je u petak postao javan.

'Značajan korak prema rješenju' - smatra specijalistica za Balkan iz redova Europskog parlamenta Doris Pack. 'Ide se u pravome smjeru, u idućim će mjecesima biti pažljivo nadograđivani politički uvjeti kako bi Vijeće sigurnosti prebacilo mandat s KFOR-a na snage EU - misle liberali. 'Nećemo dozvoliti nikakvo nasilje' - decidiran je glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer, uz poziv objema stranama na kompromise.

Ono što je u ovom trenutku potrebno za trajno rješenje jeste realističan kompromis, nadovezuje se povjerenik za proširenje Olli Rehn. Isti je stav iskazao visoki izaslank za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

Ahtisaarijev je plan podržan, nekadašnji se finski predsjednik i dokazano uspješan posrednik u sporovima suzdržao upotrebe pojma 'neovisnist' - Beograd je i onako odbacio ovakvu opciju - uz podršku nekih članica EU (Španjolske i Italije, koje se zalažu i za labavije preduvjeta Haaga, te Rumunjske i Slovačke).

Kosovo bi trebala voditi europska uprava, slično konceptu primijenjenom u BiH te bi međunarondi civilni predstavnik nadgledao provedbu dogovora funkcionirajući ujedno i kao specijalni izaslanik EU.

Najveća sigurnosna operacija EU imat će na Kosovu 1.300 ljudi. Oni će pratiti situaciju, savjetovati i pomagati u svim područjima vezanim uz funkcinoranje pravne države. NATO će na Kosovu ostati još izvjesno vrijeme.

XS
SM
MD
LG