Linkovi

Europska unija pozvala Hrvatsku da dostavi pregovaračke pozicije u vezi s još tri poglavlja


Hrvatska je pozvana da za još tri pregovaračka poglavlja dostavi svoje pregovaračke pozicije. Zadnju instancu u Vijeću ministara prošla su poglavlja Pravo trgovačkih društava, Informacijsko društvo i mediji te Porezi - svi bez preduvjeta za otvaranje.

Do sada je Zagreb pozvan za izjašnjavanje o svojim namjerama po 13 poglavlja. Predao je osam, intenzivno se finaliziraju pregovaračke pozicije za dva - Finacijske usluge i Statistika. Pravo intelektualnog vlasništva je na pretresanju u državama–članicama.

Europska je komisija do sada zaokružila posao s 20 poglavlja koja su analizirana nakon uspoređivanja kompatibilnosti hrvatskih zakona i prakse s europskima, ili screeninga, te joj je preostalo još 11 koje će finalizirati do isteka ožujka.

Formalno otvaranje pregovora nije predviđeno u dogledno vrijeme, čeka se još nekoliko pripremljenih poglavlja, što će uslijediti u travnju ili svibnju. Hrvatska strana nestrpljivo čeka procjenu je li ispunjen benchmark određen za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost.

Prije početka pregovora po ovom poglavlju zatražena je detaljnija organizacija pograničnog nadzora. Većina poglavlja otvorit će se bez mjerila – ali se računa da će 90 posto njih pretpostavljati zadovoljavanje preduvjeta za zatvaranje.

Nakon grešaka i žurbe u zadnjem krugu proširenja, pogotovo s dvjema u procesu zaostalim zemljama, nove će članice u Uniju ulaziti posve spremne.

XS
SM
MD
LG