Linkovi

1600 znanstvenika tvrdi da je administracija aktivno spriječavala objavljivanje spoznaja o klimatskim promjenama


Sadašnji i bivši znanstvenici i dužnosnici u vladinim agencijama ovih su dana pred jednim kongresnim odborom svjedočili o – kako su to nazvali – nastojanjima administracije predsjednika Busha da umanji znanstvene dokaze o globalnom zatopljavanju.

Optužbe nisu nove, ali je ovo bio prvi puta da su ključni pojedinci osobno iznosili pojedinosti – kako to naziva novo izvješće – atmosfere sustavnog političkog uplitanja u znanstvena saznanja o klimatskim promjenama. Dvije privatne organizacije – Government Accountability Project, te Union of Concerned Scientists – kažu da je tisuću i šesto klimatologa i drugih srodnih znanstvenika izvijestilo o najmanje 435 slučajeva kada je došlo do takvog uplitanja, tijekom posljednjih pet godina. Gotovo polovica ispitanika izjavila je da su zamijetili - ili osobno iskusili - pritisak da se iz izvješća i dopisa uklone riječi 'klimatske promjene', kao i da su sva istraživanja i rad vezan uz klimu bili opterećeni novim ili neuobičajenim administrativnim zahtjevima.

Francesca Grifo je direktorica programa znanstvenog integriteta za organizaciju Union of the Concerned Scientists. "Političko uplitanje šteti znanstvenim radovima u saveznim agencijama i dovodi u opasnost zdravlje i sigurnost američkih građana".

Francesca Grifo dodaje da se gotovo 700 znanstvenika – odnosno 39 posto ispitanika – plašilo odmazde u slučaju da otvoreno iznesu svoju zabrinutost. ... Predsjednik Bush u svojim istupima redovito izbjegava koristiti termin 'globalno zatopljavanje'; umjesto toga preferira promjene vremena u svijetu opisivati – kao što je to učinio i u Govoru o stanju nacije – kao 'globalne klimatske promjene', premda priznaje da one predstavljaju problem. .

Tijekom 2005, dokumenti koji pomalo izlaze na svjetlo dana pokazuju da je jedan dužnosnik Bijele kuće – bivši lobist u korist naftne industrije – osobno redigirao vladina izvješća kako bi umanjio vezu između otpuštanja stakleničkih plinova i globalnog zatopljavanja. Kontroverza oko postupaka Philipa Cooneya – tadašnjeg šefa Ureda Bijele kuće za zaštitu okoliša – dala je ton raspravi oko politike administracije u vezi s klimatskim promjenama.

Rick Piltz, bivši znanstvenik pri Nacionalnom programu za klimatske promjene, svojedobno je javno optužio administraciju predsjednika Busha da pokušava ušutkati poglede vladinih znanstvenika. "Sve sam više dolazio do zaključka da administracija aktivno djeluje kako bi spriječila izravno iznošenje klimatoloških saznanja i njihovih implikacija na društvo. Uz to, politizacija iznošenja klimatoloških nalaza – koju je provodila administracija – podrivala je vjerodostojnost i integritet čitavog nacionalnog programa za klimatske promjene".

Drew Shindell, geofizičar specijalist za atmosferska istraživanja pri NASA-inom Institutu za studij svemira Goddard, optužuje administraciju za pokušaje zataškavanja znanstvenih nalaza. "Zataškavanje znanstvenih dokaza potkopalo je povjerenje između javnosti i onih koji stvaraju politiku. Jednako su zabrinjavajući i slučajevi kada su politički postavljeni čelnici preuveličavali izvjesne znanstvene nejasnoće".

Demokrati, koji sada kontroliraju Kongres, proglasili su pitanje globalnog zatopljavanja jednim od svojih ključnih prioriteta u radu 110. saziva Kongresa. Saslušanje je proteklo izrazito obojeno stranačkom politikom – neki su Republikanci izrazili sumnje u rezultate anketiranja znanstvenika, iznesene u izvješću. No, spomenuto izvješće, uz anketiranje znanstvenika, na 92 stranice iznosi sažetak iz oko dvije tisuće dokumenata iz vladinih agencija, poput NASA-e i Nacionalne uprave za oceane i atmosferu. U izvješću se između ostalog zaključuje da sve dok ne prestane uplitanje politike u klimatska znanstvena istraživanja Sjedinjene Države neće biti sposobne u potpunosti zaštititi ni svoje građane niti svijet od opasnosti našeg sve toplijeg planeta.

U izvješću se poziva Kongres da ojača zakone za zaštitu osoba koje objelodanjuju neispravno djelovanje njihovih organizacija, posebice da zaštiti znanstvenike u saveznim agencijama. Ti znanstvenici – kaže se – moraju biti u mogućnosti obavljati svoj posao i objavljivati svoje nalaze bez ikakvih uplitanja.

XS
SM
MD
LG