Linkovi

Je li Bijela kuća ometala pripremanje izvješća o globalnom zatopljavanju?


Današnji Chrstian Science Monitor donosi tekst u kojem pita je li Bijela kuća ometala pripremanje izvješća o globalnom zatopljavanju. Više od 120 znanstvenika u sedam agencija savezne američke vlade kaže da je na njih bio vršen pritisak da uklone sva spominjanja "klimatskih promjena" i "globalnog zatopljavanja" iz širokog spektra dokumenata, uključujući priopćenja za tisak i prepisku s Kongresom. Otprilike isti broj znanstvenika tvrdi da su osobe koje je administracija imenovala u te agencije mijenjale smisao otkrića o klimi u komunikacijama koje su vođene o njihovom istraživanju.

Ovi nalazi dio su novog izvješća kojeg su pripremile dvije nadzorne nevladine organizacije i kao takvi bacaju novo svjetlo na veliko osipanje znanstvenika iz saveznih agencija tijekom protekle godine koji se javno žale da su osobe iz administracije pokušavale utišati ili ušutkati sve što su znanstvenici imali reći o globalnom zatopljavanju. Do ovog izvješća dolazi u trenutku kad se znanstvenici iz cijelog svijeta okupljaju u Parizu – piše današnji Christian Science Monitor - kako bi finalizirali sveobuhvatno izvješće o "stanju znanosti" o globalnom zatopljavanju.

Današnji New York Times piše o jednom novom televizijskom reality showu koji se prikazuje u zemljama Srednjeg istoka pod nazivom On the Road in America - Na put u Americi. Na prvi pogled Na putu izgleda kao televizijska emisija koju su zajedno producirale arapska televizijska mreža Al-Jazeera i američki muzički televizijski kanal za mlade MTV. Riječ je o 12 emisija u kojima skupina mladih zgodih Arapa putuje Amerikom u misiji da obrazuje sebe i one koje sretne na putu.

Ono što ovu seriju čini posebnom jest popis osoba koja se pojavljuju kao suradnici produkcije. Među njima su članovi američkog Povjerenstva koje je izradilo preporuke za Irak - bivši državni tajnik James Baker i Lee Hamilton. Tu je i bivši predsjednik George Bush stariji, koji je naveden kao predsjedatelj Odbora savjetnika producentske kuće, kao i deseci demokratskih i republikanskih bivših dužnosnika, uključujući i Henryja Kissingera i Lawrence Eagleburgera. Ova prilično nevjerojatna skupina neplaćenih konzultanata - piše New York Times - pomagala je u stvaranju serije čija je primarna svrha da ponovno predstavi Ameriku arapskom svijetu kroz oči trojice studenata iz Egipta, Saudijske Arabije i Libanona, te jedne mlade Palestinke koja ujedno služi i kao pomoćnica producenta i prevoditeljica.

XS
SM
MD
LG