Linkovi

Robert Drinan, prvi katolički svećenik u američkom Kongresu (1920-2007)


Nedavno je preminuo Robert Drinan, katolički svećenik koji je tijekom svoje više od 60 godina duge karijere bio i odvjetnik, politički aktivist te član Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Prije više od trideset godina bio je kongresnik, nakon toga čelnik liberalne lobističke organizacije Demokratska akcija, a nakon toga – sve do danas - profesor pravnog fakulteta Sveučilišta Georgetown u Washingtonu. Uz to, ovaj je isusovac iz Massachusettsa proputovao svijet, ponajviše u humanitarnim i mirovnim misijama. Uglavnom Robert Drinan je bio prototip onog što se u Sjedinjenim Državama naziva 'massachusettski liberal'.

No, njegovi počeci nisu dali naslutiti takvu političku orijentaciju. Otac mu je bio izrazito konzervativni businessman iz Bostona koji je svu imovinu izgubio u velikog gospodarskoj krizi krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. U djetinjstvu je bio ministrant, potom uzoran učenik i student. U politiku se Robert Drinan bacio tek kasnije – već kao dekan pravnog fakulteta Bostonskog koledža.

Rat u Vijetnamu je bio na vrhuncu i Robertu Drinanu se nije sviđalo što je 'njegov kongresmen' vatreni pristaša tog rata. Odlučio se kandidirati, iako - kako kaže – katoličkoj se crkvi to nije nimalo svidjelo. "Tko god iskreno izrazi svoje mišljenje, svoj stav – postaje kontroverzan. Naročito ako ste kongresmen, pa morate glasati o raznim pitanjima, na tisuće puta. Oni koji su protiv vas uvijek će reći – 'on je dosta kontroverzan'. I to bi trebalo biti nešto negativno. Ako me se proglasi kontroverznim, ja to smatram komplimentom".

Robert Drinan se uvijek ponašao u skladu s tim načelom. 1974. godine, bio je autor prvog dokumenta u procesu opoziva predsjednika Richarda Nixona, koji je doveo do njegove ostavke. Kasnije se istakao podrškom pravu žene da izabere pobačaj. To sam učinio ne kao svećenik, već kao odvjetnik i etičar – rekao je svojedobno Robert Drinan. "Sama je crkva podijeljena. Manjina se na vrlo ekstreman način protivi pobačaju, po njoj bi pobačaj ponovno trebao postati kazneno djelo. Ja mislim da tako nešto ne bi funkcioniralo. Pobačaj je danas legaliziran gotovo u svim zemljama, uključujući i katoličke. I što bi se trebalo dogoditi, treba li u zatvor strpati majku, ili liječnika? Ovaj se problem jednostavno ne može riješiti usvajanjem zakonske zabrane, koja ne bi bila efikasna".

Robert Drinan bio je vrlo kritičan i kada je u pitanju američko društvo. Amerikanci – svega četiri posto ukupnog svjetskog stanovništva – troše oko 40 posto globalnih resursa. "Mislimo da imamo sve. Većina Amerikanaca nikad nije bila u Aziji ili Africi. Odnos prema učenju stranih jezika vrlo je infantilan. Političari traže podršku građana jedino da bi ostvarili vlastiti interes. O siromašnima ne vodimo onoliko računa koliko se volimo hvaliti".

Robert Drinan je naglašavao da se kod građana treba konačno probuditi 'osjećaj srama', pogotovo kada je u pitanju loš položaj najmlađih – u svijetu ali i u Americi. Često se pitao, gdje uopće Amerikanci, pogotovo mladi, mogu naučiti o moralu i etičkim vrijednostima. "Gotovo polovica djece odrasta u obiteljima koje su prošle kroz razvod braka. Ova činjenica ima ogroman utjecaj na odrastanje. Dobar dio djece uopće ne polazi vjersku poduku. O moralu saznaju iz različitih izvora.. Kada sve to uzmete u obzir, prilično je iznenađujuće da je američko društvo ipak još uvijek vrlo velikodušno, sklono je pomoći ljudima u nevolji".

Upitan da li žali zbog nečega što nije uspio ostvariti ili postići, Robert Drinan je jednom izjavio da se trebao 'češće i usrdnije moliti'. 'Kontemplacija, razgovor s Bogom, toga je vjerojatno trebalo biti više' - kaže ovaj politički aktivist. Robert Drinan prije dvije je godine nagrađen najznačajnijim odličjem Američke odvjetničke udruge. U obrazloženju je navedeno da je Robert Drinan – u svom akademskom, političkom i aktivističkom angažmanu – bio 'najefikasniji promicatelj interesa siromašnih i od društva zanemarenih slojeva'. Robert Drinan je bio angažiran sve dok posljednjeg dana.

XS
SM
MD
LG