Linkovi

Nakon dugog čekanja, Vista ulazi na velika vrata


Nakon pet godina čekanja, kompanija Microsoft je pustila u široku prodaju novu verziju operativnog sustava Windows, nazvanu Vista. Premda je poslovnom sektoru bila dostupna još u studenom prošle godine, šira javnost je morala pričekati daljnja dva mjeseca. No, trgovine nisu gubile vrijeme: neke su otvorile vrata minutu iza ponoći na dan prodaje da bi bile prve koje će početi prodavati Vistu.

Potrajalo je nekoliko godina, ali, nakon višestrukog odgađanja zbog rješavanja sigurnosnih problema i uloženih gotovo 7 milijardi dolara u razvoj, Windows Vista se pojavila u maloprodaji.

Jim Allchin, jedan od direktora u kompaniji Microsoft, kaže da ovaj novi operativni sustav postavlja vrlo visoke standarde za novu eru kompjuterizacije: "Windows Vista je najvažniji operativni sustav koji smo ikad napravili. Vjerujem da je to, isto tako, i jedan od najvažnijih tehnoloških proizvoda ikad."

Allchin kaže da će Vista kompjutere učiniti sigurnijima, snažnijima i grafički dinamičnijima. S operativnim sustavom Windows na gotovo 90 posto svih osobnih kompjutera u svijetu, tržište za Vistu je ogromno. A trgovci su i za Vistu primijenili istu prodajnu taktiku koja se pokazala iznimno uspješnom u 'podizanju temperature' javnosti uoči puštanja u prodaju igraćih konzola: najavili su početak prodaje za minutu iza ponoći!

U jednoj trgovini kompjuterima, prodavač Abbey Giwa kaže da su on i drugo osoblje prošli posebnu obuku o novostima koje pruža Vista u odnosu na prethodnu verziju Windowsa, XP. A, te novosti, ističe Giwa, nisu samo 'praznik za oči': "Postoje neka zaista uzbudljiva pomagala, poput instant pretrage: više ne treba gledati svud i svakud po direktorijima, automatski se sve pretraži. A dizajn je sjajan ... upravo mami da ga se koristi."

Trgovine obećavaju velika sniženja cijena kako bi izazvale veće uzbuđenje kod kupaca. No, izravno će se nadmetati sa samim Microsoftom koji prodaje svoj softver preko interneta.

Kompjuterska kompanija Dell, koja je proteklog vikenda počela preuzimati narudžbe za osobna računala s pre-instaliranom Vistom, kaže da je interes kupaca veći nego što se očekivalo.

Microsoft – koji nudi pet različitih verzija Viste za kućnu i profesionalnu uporabu – procjenjuje da će najmanje 200 milijuna ljudi koristiti barem jedan od novih proizvoda do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG