Linkovi

Fallon: 'Sadašnja strategija u Iraku ne funkcionira, ali se može popraviti'


Američki admiral William Fallon, koji je nominiran da preuzme zapovjedništvo nad američkim snagama na Srednjem istoku, središnjoj Aziji i istočnoj Africi, izjavio je da se situacija u Iraku može spasiti, ali da će to tražiti naporan rad vojske, iračkog čelništva i susjednih zemalja.

Admiral William Fallon izjavio je pred senatskim Odborom za oružane snage kako ne bi pristao da vodi Središnje američko zapovjedništvo kad ne bi vjerovao da postoji šansa za uspjeh u Iraku, što je ujedno i nazvao glavnim prioritetom tog zapovjedništva. "Vjerujem da se situacija u Iraku može izmijeniti. Ali nema puno vremena. Nema jamstava. Međutim, možete računati da ću učiniti sve što mogu".

Admiral Fallon se nije želio uključiti u diskusiju o konkretnim pojedinostima novog sigurnosnog plana predsjednika Busha za Bagdad, uključujući i to hoće li planirano upućivanje 21 tisuće dodatnih američkih vojnika biti dovoljno i hoće li njihovo razmještanje biti uvjetovano obećanim akcijama iračke vlade.

Admiral Fallon je rekao da novi američki zapovjednik u Iraku, general David Petraeus, treba razraditi pojedinosti novog pristupa. Dodao je da su u nekim slučajevima američki ciljevi bili odveć veliki i da bi se on usredotočio na manji broj ključnih ciljeva, dok bi druge planove ostavio za kasnije. Admiral nije pojasnio o kojim se ciljevima radi. Republikanski senator John McCain, koji će se najvjerojatnije uključiti u predsjedničku utrku sljedeće godine, govorio je pred Odborom o hitnosti novih dužnosti admirala Fallona. "Bilo je pogrešaka u ovom ratu. Nitko ne dvoji da su u Iraku učinjene pogreške. I nitko ne osporava da su posljedice, u ovom slučaju neuspjela država, potencijalna katastrofa. Ovo je vjerojatno naša posljednja šansa, ta promjena strategije, da se spasi izuzetno teška situacija".

U međuvremenu je predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi govorila o svom nedavnom posjetu Iraku na tiskovnoj konferenciji. Kao jedan od vodećih kritičara politike predsjednika Busha prema Iraku, gospođa Pelosi je rekla kako tamo nije vidjela dokaze da postoji koordinirano nastojanje američkih snaga da se postigne političko rješenje i okonča nasilje u toj zemlji.

Od vijesti iz Iraka recimo da je u napadima na šijitske hodočasnike koji su sudjelovali u proslavama vjerskog blagdana Ashure diljem Iraka poginulo 36 osoba. U mjestu Mandali, blizu granice s Iranom poginule su najmanje 23 osobe, dok ih je oko 60 ranjeno. Bombaš samoubojica raznio se u blizini lokalne džamije. U jednom obližnjem mjestu u sličnom napadu poginulo je 13 osoba.

U Bagdadu, u zasjedi na jedan osobni automobil kojim su putovali šijitski hodočasnici, ubijeno je pet osoba. Za to vrijeme, u minobacačkom napadu na jednu sunitsku četvrt Bagdada ubijeno je deset osoba.

Najjače mjere sigurnosti u ovom trenutku u Iraku su oko grada Karbale, gdje se u povodu vjerskog blagdana okupilo gotovo dva milijuna šijita.

XS
SM
MD
LG