Linkovi

Del Ponte: 'Popuste li zemlje članice, možemo se pozdraviti s Karadžićem i Mladićem'


Glavna tužiteljica haaškog Tribunala odlazi u rujnu po završetku mandata. Carla del Ponte jučer je obrazložila zašto toliko insistira na uvjetu uhićenja Mladića.

Carla del Ponte odlazi u rujnu, kada joj istječe četverogodišnji mandat i vraća se u Švicarsku. Ovo je potvrdila novinarima dodajući i indiskreciju da su Švicarci, na čijoj je inače platnoj listi, razmatrali njezino povlačenje odmah po smrti Slobodana Miloševića držeći da je tužiteljičin rad u kaznenom sudu prevelik teret za državni proračun.

'Želim da do tada Karadžić i Mladić budu u Haagu, nadam se da ću s posla otići zadovoljna a ne frustirana' - priznala je objašnjavajući zašto se toliko trudi uvjeravati dužnosnike članica EU da ne popuste odustajući od uhićenja Mladića kao preduvjeta odleđivanju pregovora Srbije i EU.

'U ovom je trenutku štetna obnova pregovora bez Mladića u Haagu. Popuste li zemlje – članice možemo se oprostiti od Karadžića i Mladića' - izjavila je glavna tužiteljica. '12. veljače ministri vanjskih poslova EU odlučiti će o sudbini pregovora, nadam se' - rekla je del Ponte - 'da će suspenzija ostati. 'No, s politikom se nikada ne zna i ona se može promijeniti' - dodala je Carla del Ponte.

Kampanju uvjeravanja Carla del Ponte nastavlja u srijedu Bruxellesu gdje će se susresti samo s Javierom Solanom jer je povjerenik Ollie Rehn spriječen radi obiteljskih razloga i nije u gradu. Rehn je poznat kao najdosljedniji zagovornik vezivanja nastavka pregovora uz izručenje Mladića.

A da glavna tužiteljica ima razloga za brigu potvrdili su dijelovi interviewa slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela bruxelleskom tjedniku European Voice. Slovenija, Grčka i Italija zalažu se za popuštanje Beogradu s tim da se uvjet Haaga postavi tek u kasnijim fazama procesa približavanja - kazao je slovenski ministar.

XS
SM
MD
LG