Linkovi

Europske vlade se opiru američkom zahtjevu da prestanu podržavati izvoz u Iran


Jutrošnji New York Times piše kako se europske vlade opiru zahtjevima administracije predsjednika Busha da prekinu podržavati izvoz u Iran i da blokiraju transakcije i zamrznu imovinu nekih iranskih kompanija. Ovo po pisanju - newyorškog lista – prijeti stvaranju nove pukotine u odnosima Sjedinjenih Država i Europe glede Irana. Dužnosnici američke administracije kažu da nova američka kampanja o smanjivanju izvoza u Iran i prekidu financijskih transakcija ima za cilj dodatnu trgovinsku izolaciju, dok se pokazuju prvi znaci da je globalni pritisak nanio štetu iranskoj proizvodnji nafte i ekonomiji. Pojavila su se i izvješća o sve većem političkom nezadovoljstvu u Iranu.

Jedna od ironija takvog pritiska jest da su mnoge europske banke same počele smanjivati volumen transakcija s Iranom, djelomično zbog toga što je američko Ministarstvo financija zabranilo korištenje dolara u poslovanju s dvije vodeće iranske banke. Međutim, američki pritisak na europske vlade znatno je manje uspješan, za razliku od banaka – kažu i američki i europski dužnosnici. S američke strane čuje se da europske vlade možda pomažu nezakonito poslovanje iranskim kompanijama, a – po pisanju New York Timesa – američki ministar financija Henry Paulson je izjavio da su Sjedinjene Države dale na uvid Europljanima podatke o najmanje 30 kompanija, koje služe kao paravani i koje su uključene u programe za terorizma i naoružanje.

Bostonski Christian Science Monitor piše o tome kako su stručnjaci očekivali izvjesno usporavanje američkog gospodarstva tijekom ove zime, međutim, to se nije ostvarilo. Gradnja kuća i stanova još uvijek posustaje, proizvođači automobila u Detroitu imaju svojih problema, međutim, s padom cijena nafte, sveukupna ekonomska aktivnost i dalje ide naprijed čak i uz popuštanje inflacije. Taj je zamah pokvario nade da će Središnja banka smanjiti kamatne stope u bliskoj budućnosti. Očekuje se da će na svom sastanku sutra Središnja banka naglasiti snagu gospodarstva i nastaviti budno motriti inflatorna kretanja. Inače to bi trebala biti dobra vijest jer se njome ublažavaju strahovanja od zapadanja gospodarstva u recesiju – piše današnji Christian Science Monitor - i nagovještava godina normalnog gospodarskog rasta.

XS
SM
MD
LG