Linkovi

NASDAQ na putu da kupi Londonsku burzu


Pokušaj kupovine Londonske burze, koja je najstarija na svijetu, ušao je u samu završnicu. Američki burzanski sustav NASDAQ već je vlasnik gotovo 30 posto dionica Londonske burze, a sada se nadmeće i za kontrolni paket.

Londonska burza tvrdi da NASDAQ treba povećati svoju ponudu koja se kreće oko pet milijardi dolara. Dvije kompanije u posljednje vrijeme vode verbalni rat no NASDAQ inzistira da neće povećavati svoju ponudu. Norma Cohen, novinarka Financial Timesa prati razvoj situacije: "Postoji stav da Londonska burza blefira kad kaže da zaslužuje znatno više novca no isto tako NASDAQ ne želi platiti ni penija više. Sada je pitanje koja će strana prva popustiti. Moguće je da obje strane budu ustrajne."

Prema britanskom zakonu, vlasnici dionica Londonske burze imaju rok do 10. veljače za odluku hoće li prodati svoje dionice ili ne. NASDAQ je u potpunosti elektronska burza dionicama. Za razliku od klasične njujorške burze na Wall Streetu, NASDAQ nema podij na kojem se trguje već se sve transakcije odvijaju putem računala. NASDAQ postoji 35 godina no brojnost dionica kojom trguje veća je nego bilo koja druga američka burza.

Londonska burza, s druge strane, utemeljena je 1801. godine te je poznata kao najstarija i najprestižnija burza vrijednosnim papirima na svijetu. Ponuda NASDAQ-a, tvrde analitičari, ima smisla s poslovnog aspekta no u ovoj transakciji postoji i pitanje britanskog ponosa. Maiz Habbal, direktor za vrijednosne papire i investicije pri bostonskoj tvrtki Celent, kaže: "Londonska burza vidi ponudu NASDAQ-a kao asimilaciju još jedne britanske ikone od strane uljeza s druge strane Atlantika. U pregovorima oko ovog sporazuma veliku ulogu ima ego. Prije ili kasnije na Londonskoj burzi će morati uvidjeti da moraju ponuditi vlastitu alternativu, kako bi dodali vrijednost svojim dioničarima, ili prihvatiti ponudu NASDAQ-a."

Ako NASDAQ i Londonska burza sklope sporazum one će trgovati s dionicama više od šest tisuća kompanija čija zajednička vrijednost prelazi 12 bilijuna dolara. NASDAQ tvrdi da mu je cilj uspostava transatlantske burze dionica na kojoj će se trgovati u različitim vremenskim zonama. Spajanje NASDAQ-a i Londonske burze, kako se vjeruje, privući će dodatne biznise zato što je regulativa za postavljanje dionica na burzi u Londonu blaža nego američka u NASDAQ-u.

XS
SM
MD
LG