Linkovi

Sjedinjene će Države snažno odgovoriti na 'eskalaciju iranskih vojnih akcija' u Iraku


Predsjednik Bush je izjavio kako će Sjedinjene Države žestoko odgovoriti ukoliko Iran prouzroči eskaliranje nasilja u Iraku. Predsjednik također izjavio da će učiniti sve što treba da se zaštite američki vojnici.

Predsjednik Bush je rekao da ukoliko Iran bude poticao nasilje u Iraku, poduzet će akciju. "Ukoliko Iran eskalira svoje vojno djelovanje u Iraku na štetu naših vojnika ili nedužnog iračkog naroda, mi ćemo žestoko odgovoriti".

U interviewu za Nacionalni američki javni radio NPR predsjednik Bush je govorio o poznatim temama. Zatražio je od Irana da "ne sije neslogu i zlo" u Iraku. Istovremeno predsjednik je naglasio da su američki odnosi s Iranom temeljeni na mnogim pitanjima. Jedno od njih je ponašanje Teherana prema susjednom Iraku. Drugo je iranski nuklearni program. Američki predsjednik je izjavio za NPR kako namjerava nuklearni spor s Teheranom riješiti diplomatskim putem.

Nagovijestio je da bi moglo doći do uvođenja sankcija, ukoliko iranska vlada nastavi s programom obogaćivanja urana. Do ovih izjava Georgea Busha dolazi isti dan kad je New York Times objavio razgovor s iranskim veleposlanikom u Iraku Hassanom Kazemijem Qomijem u kojem on kaže kako Teheran traži veće vojne i ekonomske veze s Bagdadom.

Na ovu izjavu skeptično je odgovorio glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow. Rekao je da dosad iranski postupci u Iraku nisu bili pozitivni. "Postoji iransko priopćenje o namjerama i vidjet ćemo u kolikoj će ga mjeri poštovati. Mi bismo u svakom slučaju pozdravili da Iran počne igrati konstruktivnu ulogu u regiji. Između ostalog, mogli bi prestati s krijumčarenjem oružja. Mogli bi prestati pomagati terorističke organizacije. Mogli bi prestati pružati podršku Hamasu".

Tony Snow je dodao da Irak ima suverenu vladu koja je slobodna uspostaviti veze kakve hoće sa svojim susjedima. Međutim, zaključio je da irački čelnici neće poduzeti nikakvu akciju koja bi bila štetna za nacionalnu sigurnost i prosperitet.

XS
SM
MD
LG