Linkovi

Prve reakcije na Hillary Clinton u Iowi pomiješane


Na naslovnici Washington Posta izvješće o posjetu senatorice i predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton saveznoj državi Iowi u kojoj se održavaju prvi stranački izbori za predsjedničku nominaciju. Na temelju nekih reakcija – piše ovaj list – senatorica Clinton i njezini savjetnici mogli bi opravdano zaključiti da je učinila pozitivan prvi dojam na aktiviste Demokratske stranke u Iowi. Međutim, razgovor koji je trajao 90 minuta s 14 demokrata iz Iowe jučer popodne kazuje potpuniju i ne toliko ohrabrujuću priču o njenoj kandidaturi u ranoj fazi. Washington Post pozvao je 14 aktivista da se okupe i diskutiraju o predsjedničkoj utrci. Svi su oni u ovom trenutku još neodlučni.

Njihova stajališta nisu ni na koji način znanstveni statistički uzorak, međutim, kao glasači koji obraćaju poseban pozor predsjedničkoj politici, zbog uloge svoje države u izbornom procesu, oni čestu pružaju naznake onog što donosi budućnost. Na kraju diskusije tim je aktivistima postavljeno pitanje bi li se u ovom trenutku opredijelili za bilo kojeg kandidata. Šest je izjavilo da je u potpunosti neopredijeljeno. Od preostalih osam troje je spomenulo Hillary Clinton kao jednog od kandidata kojeg motre s posebnim interesom. Njihova stajališta – piše današnji Washington Post – naglašavaju ono što analitičari i anketari govore: Demokratska utrka u Iowi vrlo je neizvjesna.

I sljedeći tekst, ovaj puta iz današnjeg New York Timesa, bavi se na izvjestan način senatoricom Clinton. Neke žene su začuđene politikom majčinstva koju posljednjih tjedana prakticiraju predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i Hillary Clinton, odnosno, slikovitim prikazima i umješnošću koja ističe njihove uloge majki ili baka. Za neke to je složeno pitanje: je li to nazadovanje ili korak naprijed? Je li to politički mudro? Dugo vremena ženama koje su se natjecale za visoke funkcije, posebno u izvršnoj vlasti, savjetovano je da umanjuju svoju "mekšu" domaću stranu i naglašavaju svoju snagu i kvalifikacije.

Različite fokus grupe često su otkrile da glasači dovode u pitanje žensku snagu - jesu li dovoljno čvrste da budu čelnici. Međutim, najnovije istraživanje javnog mnijenja koje je provela televizijska mreža CBS ovaj mjesec pokazuje da 64 posto muškaraca i 75 posto žena smatra da senatorica Clinton ima kvalitetu snage koja je potrebna za čelništvo. U političkom smislu to znači da bi majčinstvo i usredotočivanje na djecu moglo postati politički korisno za pokazivanje i prihvaćanje – piše današnji New York Times - kao način da se kandidatkinja "humanizira" i lakše uspostavi vezu s glasačima, posebice ženama.

XS
SM
MD
LG