Linkovi

Senatori duboko podijeljeni glede neobvezujuće rezolucije o slanju 20 tisuća dodatnih vojnika u Irak


Američki senatori i dalje su duboko podijeljeni oko predložene rezolucije kojom se izražava protivljenje planu predsjednika Busha da uputi dodatnim broj vojnika u Irak. Spomenutu neobvezujuću rezoluciju usvojio je prošli tjedan senatski Odbor za vanjsku politiku, međutim, o njoj se još nije očitovao Senat u punom sazivu.

Otkako je predsjednik Bush najavio plan za upućivanje dodatnih 20 tisuća vojnika u Irak, dužnosnici njegove administracije pregovaraju s Kongresom da tom planu da šansu. To je stajalište odraženo i u izjavi čelnog republikanca u Odboru za vanjske poslove Richarda Lugara, senatora iz Indiane, koji kaže da Amerika treba pokazati jedinstvo u ovom kritičnom raskrižju rata u Iraku. "Ne vjerujem da je korisno sad pokazati da postoji kaos. Ne tvrdim da je rezolucija kaotična, ali rekao bih da je ona pokušaj da se izvjetre sadašnje emocije. To nije korisno generalu Petraeusu, našim vojnicima, ni Iračanima".

Senator Lugar govorio je jučer u jednom programu televizijske mreže ABC. Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku Joseph Biden iz Delawarea, osporio je da će spomenuta rezolucija podići moral terorista u Iraku ili bilogdje drugdje. "Ne osokoljuju neprijatelja američki narod niti Kongres Sjedinjenih Država. Osokoljuje ga neuspjela politika predsjednika: kretanje u rat bez strategije, kretanje u rat preuranjeno, kretanje u rat bez dovoljnog broja vojnika, kretanje u rat bez dovoljno opreme i sad na kraju slanje bez plana sedamnaest tisuća i 500 vojnika usred grada od šest milijuna ljudi, gdje će biti mete za napad".

Predložena rezolucija – koju su sponzorirali demokrati i republikanci, ne bi zabranila slanje dodatnih postrojbi u Irak, niti bi utjecala na financiranje rata. Oba bi trebala biti jasna ukor predsjedniku za vođenje rata u Iraku, uključujući i njegov plan za povećavanje broja vojnika u toj zemlji. Predsjednik Bush je opetovano izjavljivao da će bez obzira na to što se događa u Kongresu nastaviti s povećavanjem broja vojnika u Iraku.

XS
SM
MD
LG