Linkovi

NATO savez obećao dodatnu pomoć za Afganistan


Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza preuzeli su inicijativu u vezi s obračunom s talibanskim snagama u Afganistanu. Glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer izjavio je da su danas ministri u Bruxellesu obećali dodatne resurse za obnovu i razvoj Afganistana. Dodao je da će pitanje upućivanja dodatnih snaga u tu zemlju biti razmatrano na skupu NATO-s sljedeće mjesec u Sevilli, u Španjolskoj. Jaap de Hoop Scheffer također je rekao kako ovaj skup pozdravlja ponudu američke državne tajnice Condoleezze Rice o paketu pomoći Afganistanu u iznosu od 10 milijardi i 400 milijuna dolara.

Kako iz Bruxellesa javlja Lada Stipić Niseteo, na očekivanu talibansku proljetnu ofenzivu NATO savez odgovara ofenzivom, ne samo slanjem pojačanja u ljudstvu nego i intenziviranjem napora da se Afganistan učini boljim mjestom njegovim stanovnicima. Za Afganistan ne postoji čisto vojno rješenje, na nama je mnogo toga unaprijediti u koordiniranju sveobuhvatne strategije - riječi su francuskog minstra vanjskih poslova Dousty - Blazyja nakon izvanrednog skupa NATO-vog vijeća na ministarskoj razini pojačanog šefovima diplomacija zemalja koje participiraju ISAF-ovoj misiji, uključujući i Hrvatsku.

Što se sredstava tiče, EU je obećala 600 milijuna eura, njezine članice će također izaći kao pojedinačni donatori, unos će pojačati i druge zemlje a očekuje se ishod izjašnjavanja o prijedlogu Bijele kuće za 10.6 milijardi dolara.

Ministrica vanjskih poslova RH je u danu kada je objavljeno da je 69 hrvatskih vojnika odletjelo na zadatak u Afganistan podržala sveobuhvatni pristup afganistanskom paketu problema. Kolinda Grabar - Kitarović naglasila je značaj borbe protiv narkotika – afganistanska polja namiruju preko 90 posto svjetske potrošnje opijuma – a zabrinutu hrvatsku javnost umirila je izjavom da će u slučaju proširenja zadataka ISAF-a Hrvatska dati svoj doprinos no vojnici neće, kao ni do sada, sudjelovati u akcijama ofenzivne naravi, u antiterorističkim i protunarkotičkim operacijama.

U međuvremenu je zapovjednik NATO snaga u Afganistanu general David Richards izjavio danas u Kandaharu da savez šalje tisuće dodatnih vojnika u ovu ratom razorenu zemlju. Dodao je da će i Sjedinjene Države sudjelovati u tom povećanju tako što će produžiti službu za četiri mjeseca za tri tisuće svojih vojnika. General Richards nije specificirao koje će zemlje uputiti dodatne postrojbe.

Istovremeno je u Hrvatskoj danas Ministarstvo obrane izvijestilo da je iz zrakoplovne baze Pleso vojnim zrakoplovom prema Afganistanu otputovalo 69 hrvatskih vojnika.

XS
SM
MD
LG