Linkovi

Protivljenje demokrata izdvajanju dodatne milijarde dolara za obnovu Iraka


Demokrati u Senatu Sjedinjenih Država u pitanje dovode plan predsjednika Busha da potroši dodatnu milijardu dolara na projekte obnove u Iraku. Predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, demokratski senator iz Delawarea, Joseph Biden, rekao je kako želi jamstva da se bilo kakva nova sredstva neće koristiti za poticanje korupcije ili završiti u rukama iračkih pobunjenika. Senator Biden je podsjetio da su Sjedinjene Države dosad potrošile skoro 15 milijardi dolara za Irak, te da rezultati nisu – citiramo – "baš blistavi". Milijarda i dvjesto milijuna dolara pomoći dio su nove strategije predsjednika Busha za okončavanje vjerskog nasilja u Iraku, zajedno s 21 tisućom dodatnih vojnika koji bi trebali poboljšati sigurnosnu situaciju u zemlji.

Do ovih izjava došlo je danas u Senatu tijekom svjedočenja koordinatora Državnog tajništva za Irak Davida Satterfielda. Jučer je senatski Odbor za vanjsku politiku usvojio neobvezujuću rezoluciju u kojoj se kaže da slanje dodatnog broja američkih vojnika u Irak nije u nacionalnom interesu zemlje. O rezoluciji će sljedeći tjedan raspravljati Senat u punom sazivu, a slična mjera planira se i u Zastupničkom domu Kongresa. Jučer je u interviewu za CNN dopredsjednik Chaney izjavio da takva rezolucija neće zaustaviti povećavanje broja američkih vojnika u Iraku, dodajući kako Sjedinjene Države moraju imati – citiramo – "imati želudac da završe zadatak" u Iraku.

U međuvremenu je rački premijer Nuri al-Maliki izjavio da sigurnosni plan za Bagdad neće ostaviti mjesto ekstremistima da se sakriju – iako je danas u glavnom gradu zabilježen novi niz bombaških napada. U govoru pred parlamentom gospodin Maliki je zatražio od političara na svim stranama iračkog društva da pruže podršku njegovom planu za sigurnost glavnoga grada. Odbacio je sugestije kako je taj plan posljednja šansa za okončavanje vjerskog nasilja u zemlji, dodajući kako je – citiramo – "kontinuirana i bez kraja na vidiku". Iz Iraka i vijest da je u samoubilačkom bombaškom napadu na jednu tržnicu u Bagdadu ubijeno najmanje 20 osoba, dok ih je 18 ranjeno.

XS
SM
MD
LG