Linkovi

New York Times o problemima izraelskog predsjednika koji je odlučio 'privremeno odustupiti s dužnosti'


Dnevnik New York Times piše o problemima izraelskog predsjednika Moše Katsava, koji će – kako se čini - uskoro biti i sudski optužen za silovanje, zlouporabu ovlasti, ometanje istrage, prijevaru i seksualno maltretiranje.

Na ostavku su predsjednika pozvali, među ostalima, izraelski premijer te ministrica vanjskih poslova.

No, Moše Katsav je na jučerašnjoj konferenciji za tisak tek najavio da je 'zatražio dopust' te da će podnijeti ostavku ako se optužnica zaista i objavi.

New York Times piše da je riječ o optužbama koje je iznio niz žena koje su radile s Katsavom – i dok je bio ministar turizma, a i sada kao predsjednik. Žalile su se na seksualno maltretiranje, a neke tvrde da ih je i silovao.

Kako javlja newyorški list, Moshe Katsav – Sefard rođen u Iranu – izjavio je da je riječ o izmišljotinama koje iz osvete proturaju njegovi politički protivnici. Protivnik mu je – kako je na neizravan način dao na znanje – 'europska elita' koja vlada Izraelom od njegova osnutka, koja smatra da 'netko tko je rođen u Iranu ne može dobro predstavljati našu državu'. Premijer Ehud Olmert izjavio je da je jučer bio 'tužan dan za Izrael'.

******

Dnevnik Los Angeles Times piše o posjetu bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Jimmyja Cartera sveučilištu Brandeis, u Massachusettsu, gdje je predstavio svoju u Americi prilično kontroverznu knjigu 'Palestina: Mir, a ne apartheid'.

Knjiga je kritizirana u američkoj židovskoj zajednici, ali ne samo u njoj, zbog 'neopravdano oštre' kritičnosti prema Izraelu, a najviše zbog naslova u kojem se implicira da židovska država gradnjom ograde koja će odijeliti palestinske teritorije od Izraela prakticira apartheid koji je provodila svojedobno rasistička Južna Afrika.

Carter je odgovorio na 15 pitanja iz publike, uglavnom od studenata i nastavnika ovog povijesno židovskog sveučilišta. 'Naslov sam izabrao jer je provokativan i jer sam znao da će pokrenuti raspravu' – rekao je Jimmy Carter. Studentima koji su ga uvjeravali da 'Izrael nema puno izbora jer je okružen zemljama koje ga žele uništiti', rekao je da je pisao o stanju na palestinskim teritorijima te im je savjetovao da ih posjete – 'da vide kako se tamo živi' – piše Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG