Linkovi

Los Angeles - američki grad s najviše beskućnika


Gradske vlasti Los Angelesa kažu da u njihovom gradu živi najveći broj beskućnika u Sjedinjenim Državama. Svake noći tisuće muškaraca i žena spava na ulicama ili privremenim skloništima. Mike O'Sullivan javlja da humanitarne organizacije i razne vladine agencije čine sve što mogu kako bi riješile ovaj problem.

Procjenjuje se da u Los Angelesu oko 80 tisuća ljudi nema stalni smještaj. Deena živi na ulicama već tri godine. "Hladno je, jako hladno. Nije da se žalim bez razloga" - kaže ona.

The Los Angeles Mission humanitarna je vjerska organizacija koja beskućnicima nudi hranu, smještaj i savjetovalište. Herb Smith, predsjednik ove organizacije, kaže: "Los Angeles ima najveći broj beskućnika u zemlji. Oni se baš najviše okupljaju u području Skid Rowa."

Mnogi beskućnici su narkomani ili i mentalno bolesni ljudi. Jorge Espinoza, kapelan u organizaciji Los Angeles Mission, o sebi kaže: "Često sam bio u zatvoru. Posljednji put htjeli su mi dati između 15 godina i doživotne kazne zatvora - zbog moje stalne sklonosti kriminalu. Počeo sam se moliti Bogu i uvidio sam da trebam pomoć."

Njegove molitve su uslišane. Prošao je rehabilitacijski program u Skid Rowu. Neke druge humanitarne organizacije pomažu beskućnicima da pronađu posao. Pomogle su i Deborah Clifford koja danas čisti ulice. "Život nije lak no kad ste odlučni učiniti nešto onda trebate ostati fokusirani i to je ono što ja upravo sada pokušavam" - kaže gospođa Clifford.

Neki kritičari tuže se da policija koristi preoštre metode za suzbijanje kriminala u ovom gradskom kvartu Los Angelesa.

Policijski kapetan Andy Smith podsjeća da su njegovi policajci u prilično teškom položaju. S jedne strane trebaju voditi računa o zaštititi zakona, a s druge su neka vrsta socijalnih radnika: "Ovi jadni ljudi, naročito žene u šatorima, žive u užasnoj situaciji. Zato činimo sve što možemo da im pomognemo sa smještajem kako ne bi više morali živjeti u kartonskim kutijama i šatorima, već u zgradama. Pomažemo im i s odvikavanjem od droga."

Paul Tepper iz tvrtke Weingart Development Corporation kaže da je korijen problema - siromaštvo, zatim sve veći troškovi stanovanja u Los Angelesu te pomanjkanje socijalnih programa za najsiromašnije kategorije. Prema njegovim riječima vjerske misije i druge humanitarne organizacije pomažu, ali bi trebalo učiniti još više. Kako kaže, sve razine vlade trebale bi se više uključiti u rješavanje problema beskućnika.

XS
SM
MD
LG