Linkovi

Tijekom proteklog vikenda tri nova predsjednička kandidata


Senatorica iz New Yorka Hillary Rodham Clinton i službeno je započela predizbornu kampanju za izbore koji će biti održani 2008.godine. U najavi kandidature rekla je da se uključuje u natjecanje za Bijelu kuću s namjerom da pobijedi. Obračajući se javnosti preko interneta priopćila je da sa svojim sunarodnjacima želi razgovarati o Iraku i o obnavljanju poštovanja koje su Americi ranije uživali u svijetu. 59-godišnja senatorica i supruga bivšeg predsjednika Clintona potvrdila je svoju kandidaturu i prilikom posjeta jednoj njujorškoj bolnici, gdje je u prvi plan istaknula brigu za zdravstvenu skrb.

"Založit ću se za zakon koji bi osigurao kvalitetnu zdravstvenu skrb za svako dijete u Americi" - rekla je njujorška senatorica koja se u natjecanje za demokratsku nominaciju na predsjedničkim izborima uključila dva dana nakon što je to učinio sve popularniji senator iz Illinoisa Barak Obama.

A dan nakon senatorice Clinton, u utrku se uključio i guverner savezne države New Mexico Bill Richardson. "Naš je ugled u svijetu oslabio, naša je ekonomija posustala, a korektni i pristojni odnosi unutar vlasti su nestali" - rekao je Richardson najavljujući predsjedničku kandidaturu.

Uz senatore Clinton i Obamu, te guvernera Richardsona, među demokratskim pretendentima za Bijelu kuću su i kongresnik Dennis Kuchinich, bivši guverner Iowe Tom Vilsack, bivši senator i dopredsjednički kandidat John Edwards, te senator Chris Dodd.

Nešto je manja gužva medju republikanskim kandidatima za stranačku predsjedničku nominaciju. Ovog se vikenda u borbu uključio senator iz Kansasa Sam , koji je rekao da zna u kojim će područjima pobijediti demokrate. "Idejama i otvaranjem pitanja…Upravo to volim u kampanjama – sukobljavanje ideja i postavljanje pitanja" - kaže senator Brownback koji će imati pune ruke posla pokušavajući pridobiti podršku republikanaca u natjecanju s potencijalnim stranačkim protukandidatima – senatorom iz Arizone Johnom McCainom i bivšim gradonačelnikom New Yorka Rudolphom Guilianijem".

XS
SM
MD
LG