Linkovi

Od plastičnih posuda do raka dojke


Jedno novo istraživanje pokazuje da bi izlaganje fetusa u maternici spojevima koji su slični steroidnom hormonu estrogenu, moglo povećati rizik od razvijanja raka dojke kod tih osoba kada odrastu.

Posebno zabrinjava činjenica da se neki od tih spojeva nalaze u plastičnim posudama u kojima se pakira hrana. Bisfenol A je poznat po tome što može iz plastičnih kontejnera u kojima se sprema hrana doći u tu hranu. Znanstvenike zabrinjava što taj spoj u organizmu izaziva učinke slične estrogenu: u istraživanjima, provedenim na štakorima, pokazalo se da je kod fetusa, koji su mu izloženi u ranim danima razvitka, otkrivena veća učestalost raka dojke. Time se dovodi u pitanje uvjerenje da je maternica sigurno utočište za fetus u razvoju i da spriječava njegovo izlaganje velikom broju štetnih spojeva. Jasno je i da se definicija 'štetnog' mora ponovo preispitati, upozoravaju znanstvenici.

Ovo je otkriće od posebnog značenja kada se u obzir uzme činjenica da je učestalost raka dojke u Americi i Europi u konstantnom porastu u zadnjih 50 godina. Posve je izvjesno da bi fetalna izloženost estrogenu, ili spojevima koji su mu nalik, mogla biti uzrok ove tragične statistike.

Detalji ovog istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Journal of Reproductive Toxicology.

XS
SM
MD
LG