Linkovi

Washington Post o djelatnici Nacionalnog demokratskog instituta koja je poginula u Bagdadu


Dnevnik Washington Post objavio je članak o djelatnici američkog Nacionalnog demokratskog instituta Andrei Parhamovich koja je prije nekoliko dana ubijena u Bagdadu. Pobunjenici su napali kolonu vozila u kojoj su bili djelatnici ove nevladine organizacije koja u Iraku pomaže političkim aktivistima lokalnih stranaka da – očito u vrlo teškim uvjetima – moderniziraju tamošnju političku scenu.

U napadu na konvoj ubijena su i tri zaštitara, od njih jedan Hrvat, inače bivši branitelj.

Novinar američkog lista otišao je u mjesto Perry, u saveznoj državi Ohio, i razgovarao s ljudima koji su poznavali Andreu Parhamovich, koja je poginula – primjećuje njezina profesorica povijesti s lokalne gimnazije - a da nije navršila niti tridesetu godinu života.

Kao i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prije desetak godina, Nacionalni demokratski institut danas u Iraku pomaže tamošnjim strankama da usvoje moderne načine komuniciranja s biračkim tijelom te da općenito postanu efikasne demokratske organizacije.

Predstavnik Koledža Marietta rekao je za Washington Post da je njihova bivša studentica diplomirala marketing i odnose s javnošću te da je 'vrlo strastveno shvaćala svoju profesiju te da je uvijek željela biti dio nečeg velikog i važnog.' 'Sigurna sam da je Andrea tih šest mjeseci koliko je provela u Iraku učinila nešto pozitivno. Šteta što joj je život bio prekinut dok je pokušavala pomoći ljudima,' – rekla je Pat Gianell, gimnazijska nastavnica poginule djevojke.

******

List Pittsburgh Tribune-Review piše o nedavnom posjetu američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradtkea Pittsburghu, gradu u Pennsylvaniji u kojem živi najveća hrvatska zajednica u Sjedinjenim Državama. List piše da je američki diplomat dio svojih gimnazijskih dana proživio u Pittsburghu.

Prilikom nedavnog boravka posjetio je i sjedište Hrvatske bratske zajednice, najveće organizacije američkih i kanadskih Hrvata.

U vezi stanja u Hrvatskoj, Robert Bradtke je izjavio za list iz Pittsburgha da je Hrvatska u posljednjih 15 godina postigla ogroman napredak. Istakao je značaj hrvatskog približavanja NATO savezu i Europskoj Uniji.

Čelnik Hrvatske bratske zajednice Bernard Luketich izjavio je da očekuje od američkog veleposlanika da 'ohrabri hrvatsko državno čelništvo da još više proširi demokratski sustav.'

XS
SM
MD
LG