Linkovi

Internet stranice Nacionalnog arhiva SAD


Današnja 'Web stranica tjedna' vodi nas do američkog Nacionalnog arhiva, gdje američke vlade pohranjuju svoje dokumente. Od obrazaca s popisima stanovništva, preko pisama predsjednika, do dokumenata kojima je utemeljena ova zemlja, Arhiv je prikupio zbirku američkih izvornika bez premca.

Da bi posjetiteljima pružio bolje razumijevanje američke povijesti i kulture, Nacionalni arhiv održava izložbe u samom Washingtonu, kao i u brojnim drugim gradovima Amerike, te, konačno, i na Internetu - na adresi archives.gov.

"Jedna od izložbi na koju smo vrlo ponosni je upravo nedavno postavljena, pod nazivom Očevici. Ona prikazuje dokumente, neke multimedijske izloške, kao i velik broj fotografija koje se mogu ne samo pogledati nego i ispisati" - kaže Michelle Dozier, upraviteljica web programa Nacionalnog arhiva.

Izložba 'Očevici' uključuje, između ostalog, pismo jednog američkog vojnika u Drugom svjetskom ratu, u kojemu on opisuje svoje dojmove po oslobađanju jednog nacističkog koncentracijskog logora. Među posebnim odlikama web stranice je i rubrika 'Dokument dana', zatim Internet pomagalo za nastavnike, online izložba o smrtonosnoj pandemiji gripe 1918, kao i virtuelne kopije dokumenata koji su vezani s utemeljenjem američke nacije.

"Tu su elektroničke verzije Ustava, Deklaracije neovisnosti, kao i Povelje o pravima. Postoji i jedan zabavni element naše web stranice: posjetitelj može dodati svoj potpis na Deklaraciju neovisnosti i onda ju ispisati sa svojim potpisom na dnu" - kaže Michelle Dozier.

Web stranica Nacionalnog arhiva prozor je u sam Arhiv, ali, vrijedi napomenuti - relativno malen prozor. Samo djelić od onoga što sadrži Arhiv dostupan je online. Michelle Dozier kaže da je veoma skupo digitalizirati stare zapise ... a takvih, dodaje ona, ima mnogo - oko 600 tisuća prostornih metara dokumenata: "To je oko 4 milijarde komada papira. A, tu su i multimedijske zbirke - imamo oko 300 tisuća kolutova filmskog materijala. Mi jednostavno nemamo dovoljno resursa da sve to stavimo online."

No, djelatnici Nacionalnog arhiva rade na tome da postave na Internet barem opis svih svojih dokumenata. Do tada, povijest i sadašnjost Amerike dostupna je za istraživanje kroz izvorne, ali digitalizirane dokumente, na adresi archives.gov.

XS
SM
MD
LG