Linkovi

Novi obrambeni sustav za zaštitu civilnih zrakoplova od raketa zemlja-zrak


Američka vlada pokušava zaštititi civilne zrakoplove od opasnosti da budu gadjani raketama zemlja-zrak. U tom smislu testira se novi obrambeni sustav koji bi uskoro mogao doživjeti svoju praktičnu primjenu.

Opasnost od raketa zemlja-zrak u civilnom zrakoplovstvu postojala je i prije terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine. Taj je napad samo dodatno naglasio od ranije postojeće bojazni, a prvi napad zabilježen je u Keniji 2002. godine kada su na izraelski putnički zrakoplov ispaljena dva projektila koja su ga promašila. Kako bi se odgovorilo na takvu prijetnju u zračnoj luci u Los Angelesu provode se testovi koje vodi poznati proizvođač vojne opreme Nothrop Grumman. Ta tvrtka proizvela je sustav nazvan Guardian koji je za sada postavljen na 11 zrakoplova kompanije FedEx. Svrha sustava jest skretanje nadolazeće rakete sa snažnim snopom laserskim infracrvenih zraka.

Kako kaže Jack Pledger iz Northrop Grummana, sustav radi automatski i posada ne mora ništa učiniti. "Ovakvi sustavi do sada su korišteni jedino na vojnim zrakoplovima, a mi ih sada ugrađujemo u komercijalnom sektoru. Najprije moramo provesti testove i utvrditi kako ovaj koncept funkcionira u komercijalnim operacijama".

Ovaj projekt ima podršku nekih američkih zakonodavaca među kojima je i demokratska senatorica iz Kalifornije Barbara Boxer. "Nadamo se da će se testovi pokazati uspješnima i ne odveć skupima za masovnu ugradnju sustava".

Instalacija sustava koštala bi između milijun i tri milijuna dolara. Američki Kongres razmatra donošenje zakona kojim bi se ugradnja sustava učinila obaveznom na svim putničkim zrakoplovima.

XS
SM
MD
LG