Linkovi

Art Buchwald  (1925-2007)


Američki humorist Art Buchwald, koji se rugao s američkom politikom skoro pola stoljeća, umro je u dobi od 82 godine. Na vrhuncu popularnosti kolumna gospodina Buchwalda pojavljivala se u 550 listova širom svijeta. Ismijavao je političare svih usmjerenja, a jednom je rekao "nisam demokrat, nisam republikanac, ja sam jednostavno protiv bilo koga tko je na vlasti".

Karijeru je započeo odlaskom u Pariz 1949. godine gdje je počeo pisati kolumnu o životu u Europi za International Herald Tribune. U Sjedinjene Državne vratio se 1962. godine i počeo pisati političku satiru za Washington Post. Za izuzetan komentar osvojio je 1982. godine Pulitzerovu nagradu. Unatoč sve slabijeg zdravlja Art Buchwald je nastavio objavljivati svoju kolumnu. Posljednju je objavio 28. prosinca prošle godine, a govorila je o proslavi Božića u vrijeme dok bijesni rat u Iraku.

Početkom prošle godine njegov se život dramatično izmijenio kad mu je dijagnosticiran prestanak rada bubrega. Odbio je dijalizu i preselio se u dom za starije osobe očekujući da će umrijeti za nekoliko tjedana. Međutim, uspio je privremeno nadvladati bolest i izišao je iz doma u srpnju prošle godine. O svom je iskustvu napisao knjigu Prerano da se kaže zbogom, koja je objavljena u studenom.

XS
SM
MD
LG