Linkovi

Nuklearna oružja i klimatske promjene približavaju svijet 'sudnjem danu', upozoravaju znanstvenici


Skupina vodećih svjetskih znanstvenika kaže da nuklearna oružja predstavljaju najveću opasnost po čovječanstvo, omogućujući genocid pritiskom na jednu jedinu tipku.

The Bulletin of Atomic Scientists – međunarodna skupina koja ocjenjuje glavne opasnosti po opstanak ljudske vrste – kaže da se rizik od nuklearne eksplozije drastično povećao od 2002. godine. Za ilustraciju svoje tvrdnje, članovi te skupine okupili su se jučer u Chicagu i pomaknuli kazaljke takozvanog Sata Sudnjeg dana na pet minuta do ponoći. Ponoć pritom figurativno predstavlja kraj civilizacije. Od 2002, sat je stajao na 7 minuta do ponoći.

Znanstvenici kažu da je opasnost od globalnih klimatskih promjena gotovo jednako prijeteća kao i ona od nuklearnih oružja. Kako je rečeno, posljedice možda neće biti tako dramatično odmah vidljive, ali bi tijekom slijedećih tri do četiri desetljeća promjene klime mogle izazvati ogromne štete na obradivim površinama o kojima ovisi opstanak društava. Vjerojatno je da će globalne klimatske promjene izazvati masovne migracije ljudi, te, moguće, dovesti do ratova oko poljoprivrednog tla, izvora vode i drugih prirodnih resursa.

Skupinu The Bulletin od Atomic Scientists osnovali su 1945. godine znanstvenici Sveučilišta Chicago, koji su radili na američkom nuklearnom programu Manhattan Project. Skupina uživa službeno pokroviteljstvo desetina najpriznatijih znanstvenika svijeta, među kojima je trenutno 18 dobitnika Nobelove nagrade.

G. 1947, napravljen je Sat Sudnjeg dana, čije se kazaljke pomiču u skladu s procijenjenom opasnošću po čovječanstvo. Sat je stajao na dvije minute do ponoći 1953. godine, nakon što su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez testirali hidrogenske bombe. Sat je bio najdalje 17 minuta do ponoći 1991. godine, kada je okončan Hladni rat. bk

XS
SM
MD
LG