Linkovi

Digitalna tehnologija pomaže u razlikovanju umjetničkih remek-djela od krivotvorina


Uz one za koje svi znamo, evo još jednog fascinantnog načina korištenja digitalne tehnologije: znanstvenici ju koriste za razumijevanje funkcioniranja mozga velikana umjetnosti da bi - između ostalog - posla lišili krivotvoritelje.

Original ili krivotvorina? Znanstvenici u Nizozemskoj olakšavaju put do odgovora na to pitanje korištenjem digitalne tehnologije. Dr. Eric Postma proveo je više od tri godine na - kako on to naziva - 'Projektu autentičnosti': "Pokušavamo kopirati način na koji mozak obrađuje prikaze. Kada jednom obradimo prikaz na način na koji to čini ljudski mozak, možemo otkriti i mjeriti sličnost, točnije istovjetnost obrazaca i usporediti to s uzorcima drugih slika. Čitav se trik krije u transformaciji ove slike u brojeve na način da kompjuter može njima rukovati."

Kompjuterski program 'autentičnosti' temelji se na funkcioniranju ljudskog mozga. Analiziranjem i digitaliziranjem providnih slika dobijenih rendgenskim snimanjem naslikanih platna, kompjuterski program uči prepoznati stil određenog slikara, njegove pojedinačne poteze kista i tehniku. Na taj se način značajno skrati vrijeme razlučivanja majstorskog djela od krivotvorine.

Jedan od znanstvenika na projektu, Igor Berezhnoy kaže: "Analiziramo značajke poteza kista, poput krivulja, kao i čitav niz statističkih podataka: položaj kista kad dotiče platno, debljina poteza, međusobno razdvajanje poteza, ponavljanje poteza ... na temelju takvih statističkih podataka možemo reći da je, recimo, ovaj ovdje potez kista drugačiji nego kod krivotvorene kopije."

Dr. Chris Stolwicjk, voditelj odjela za istraživanje Muzeja Van Gogh, u Amsterdamu, kaže da kompjuterski program autentikacije neće zamijeniti uvježbano oko i procjenu najboljih stručnjaka. No, pomoći će im. "Ovaj program može biti pomagalo u umjetničkoj ekspertizi, jer kompjuter pruža vrlo brz i točan način određivanja nekoliko značajki ruke slikara na njihovim djelima," kaže Stolwicjk.

Svako analizirano djelo, bilo da je original ili krivotvorina, poboljšava sposobnost softvera da ocjenjuje tražene parametre. 'Projekt autentičnosti' ustvari je trajno rastuća biblioteka znanja, koja katalogizira i prikuplja jedinstvene i dinamične karakteristike slikara.

XS
SM
MD
LG