Linkovi

Smrznuti urodi agruma u Kaliforniji


Kalifornijsko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je velika hladnoća uništila veći dio agruma u toj saveznoj državi. Štete nastale na ovosezonskom urodu procjenjuju se na više stotina milijuna dolara. Posljedice toga bit će više cijene voća iz Kalifornije te manje posla za radnike na farmama.

Nakon četiri dana temperatura ispod nule, čelnik kalifornijskog Ministarstva za poljoprivredu procjenjuje da je hladnoća uništila i do tri četvrtine uroda agruma. A. G. Kawamura procjenjuje da su štete koje je pričinio najnoviji val hladnoće možda i veće od onoga iz 1998. godine koji je uništio 85 posto uroda: "Prema izvješćima koje dobijamo 70 do 80 posto uroda još uvijek nije pobrano, a u nekima od pogođenih područja hladnoća je uništila baš sve."

Uzgajivač Nick Hill reže naranču kako bi provjerio nastalu štetu. On je radio dan i noć kako bi spasio što je moguće više uroda. Hill kaže da je prskao vodu kako bi podigao temperaturu, a koristio je i velike ventilatore kako bi zrak kružio: "Neki ljudi su spremni odustati misleći da im je sav urod uništen, ali ja vjerujem da se treba nositi s ovim, a kasnije ćemo ustanoviti štetu. Ne možete tek tako odustati."

Prije nastupa hladnog vala na voćkama je bilo plodova u vrijednosti od milijardu dolara. No farmeri kažu da šteta nije samo ograničena na agrume. Steve Barnard nam govori o šteti na njegovoj farmi avokada: Ovo je prvi pravi urod na ovom nasadu i vjerujem da je 90 posto uništen."

Ovaj val hladnoće donijet će potrošačima veće cijene agruma. Na jednoj tržnici u Los Angelesu cijena naranđi već je porasla za 50 posto.

Nastalo stanje pogađa i sezonske radnike, kaže uzgajivač Henry Vega: "Za berbu obično uposlimo tisuću ljudi. Ove godine 30 posto od tog broja neće biti zaposleno."

Veći dio agruma uzgojenih u Kaliforniji prodaje se svjež na domaćem tržištu no velika potražnja dovela je i do izvoza u Kanadu i u Aziju. Stručnjaci kažu da gubici uroda u Kaliforniji mogu dovesti do većih cijena agruma drugdje u svijetu.

XS
SM
MD
LG