Linkovi

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će se do ljeta znati sudbina europskog ustavnog sporazuma


'Sada imamo i obećanja i rokove. Moramo srediti pitanje ustavnog sporazuma; ne uspijemo li - to će biti povijesni propust. Vrijeme razmišljanja je iza nas. Do kraja njemačkog predsjedanja, u lipnju, odlučiti ćemo o sudbini ustavnog sporazuma a ja se nadam, u najboljem interesu Europe, da ćemo cijeli ovaj proces uspješno privesti kraju do izbora za Europski parlament 2009." - ovako glasi poruka njemačke kancelarke Angele Merkel euro-zastupnicima.

Njemačka je još jednom, i zadnji put, predstavila svoje planove za pola godine rada, uz naznake što će ući među prioritete za još godinu dana, za vrijeme sljedećih polugodišnjih mandata, Portugala i Slovenije. Osim ustava, ambiciozni plan obećava značajne pomake na području energije i pogotovo sigurnijih izvora, klimatskih promjena, u srednjeistočnom mirovnom procesu, u odnosima s Rusijom, u dogovoru o globalnoj trgovini.

Europska unija će pokušati uvjeriti Sjedinjene Države da se u interesu sprječavanja dramatičnijih klimatskih promjena priključi protokolu iz Kyota a - naglasila je njemačka kancelarka - bliska suradnja sa SAD, koja pretpostavlja i daljnju liberalizaciju trgovine, 'najveći je europski interes'.

U ustavnom sporazumu ključ je rješenja mnogih europskih problema, pogotovo u brzom i kvalitetnom odlučivanju. Zajednica će biti efikasnija, lakše će se dogovarati u sastavu 27 zemalja s novitetima iz ustavnog sporazuma.

Angela Merkel smatra da je doprinos efikasnosti i funkcija europskog ministra vanjskih poslova.

Tek će ustavni sporazum omogućiti nastavak proširenja, prvo Hrvatskom - koju je Angela Merkel spomenula – te ostalim zemljama zapadnog Balkana. 'Stabilizacija dolazi tek s jasnim perspektivama. Na Balkanu je angažiran velik broj naših vojnika i koja je naša perspektiva da se svađamo oko pitanja napredujemo li ili ne' - izjavila je njemačka kancelarka.

XS
SM
MD
LG