Linkovi

Znanost ne zapostavlja zdravlje vena


Dok se u javnosti zdravlju vena pridaje daleko manje pažnje nego zdravlju arterija, ove neobično važne krvne žile znanost ne zapostavlja.

Venski sustav dovodi krv s periferije organizma do srca, te je gibljivost stijenki vena važan faktor u njihovom pravilnom funkcioniranju. Dvogodišnja studija koju je predvodio doktor William Farquhar s Državnog sveučilišta Delaware, bavila se upravo usporedbom elastičnosti vena kod mlađih i starijih ljudi.

"Baš kao što smo i očekivali, ustanovili smo da je elastičnost venske stijenke kod starijih ljudi manja nego kod mlađih ispitanika. Ovo je u skladu s prihvaćenim shvaćanjem da se elastičnost svih krvnih žila smanjuje s dobi života," kaže dr. Farquhar i dodaje da su promjene u biokemijskoj strukturi vena uzrok ovog očvršćavanja.

Što dovodi do ove promjene nije za sada poznato, ali poznato je da osim starosti osobe i neki drugi faktori mogu imati utjecaja. "Tjelovježba može imati utjecaja. Jasno je da sistemske bolesti kao što su povećani krvni tlak i šećerna bolest ubrzavaju tijek bolesti," kaže dr. Furquhar. Sljedeći korak znanstvenog tima sa Sveučilišta u Delawaru je istražiti povezanost elastičnosti vena i hipertenzije.

Detalji studije opisane u ovom prilogu objavljeni su u časopisu Journal of Applied Physiology.

XS
SM
MD
LG