Linkovi

Američko gospodarstvo krepko i otporno, kaže ministar trgovine Carlos Gutierrez


Unatoč ozbiljnim gospodarskim izazovima u ovoj godini, američki ministar trgovine Carlos Gutierrez kaže da nacionalna ekonomija ostaje snažna i otporna. Među mnogim izazovima, ministar Gutierrez ističe daljni pad cijena stambenog prostora, manjak kvalificirane radne snage i ovisnost Sjedinjenih Država o stranoj nafti.

Od vremena uragana Katrina, u kolovozu 2005.godine, pa do najnovijih korekcija na tržištu stambenog prostora, Carlos Gutierrez kaže da je američko gospodarstvo odoljelo udarima pred kojima bi pokleknula gospodarstva drugih zemalja.

Govoreći pred članovima poslovne zajednice, u Washingtonu, ministar trgovine je pozdravio američke privatne poduzetnike kao istinske junake nacionalnog gospodarstva: “Naša je ekonomija jaka, jer je privatni sektor jak. Burza je dostigla rekordne vrijednosti, korporacijske zarade u trećem tromjesečju prošle godine bile su najveće u posljednjih 40 godina. Mali i srednji businessi također daju svoj doprinos.”

Gospodin Gutierrez kaže da gotovo polovica uposlenih Amerikanaca radi u malim i srednjim businessima, te da je uspješno poslovanje takvih kompanija dovelo do stvaranja 167 tisuća novih radnih mjesta u prosincu, odnosno oko sedam milijuna novih radnih mjesta od kolovoza 2003.godine.

Ali, unatoč impresivnih brojki glede zapošljavanja, ministar trgovine kaže da je jedan od najvećih izazova po rast američkog gospodarstva manjak visoko kvalificirane radne snage: “Vrlo često čujem kako kompanije ne mogu naći dovoljan broj radnika i to se događa u svim granama industrije diljem zemlje. Useljavanje je ključno rješenje za taj problem.”

No, američki zakonodavci su ranije istaknuli problem sigurnosti granica, a ministar Gutierrez kaže da će program privremenog rada u Americi, koji otvara put stručnim radnicima da legaliziraju svoj status, biti u vrhu prioriteta sadašnje administracije.

Carlos Gutierrez naglašava i potrebu da američko gospodarstvo bude manje ovisno o uvoznoj nafti: “Moramo biti više angažirani na alternativnim resursima kao što su bio - gorivo i inovativne tehnologije koje će smanjiti ukupnu potrošnju nafte i osigurati nove mogućnosti za američki business.”

Tri će elementa, prema ministru Gutierrezu, osigurati da Sjedinjene Države ostanu visoko konkurentne na svjetskom tržištu: očuvanje Amerike kao najpovoljnijeg mjesta za ulaganje odnosno vođenje poslova, otvaranje većeg broja inozemnih tržišta, te razvijanje programa koji će omogućiti da Amerika ima najstručniju i najobrazovaniju radnu snagu na svijetu.

XS
SM
MD
LG