Linkovi

I kuća i auto na sunčevoj i vodikovoj energiji


Dosta je američkih kućevlasnika smanjilo potrošnju fosilnih goriva time što su na vrh svojih kuća postavili solarne ploče. No jedan je čovjek otišao puno dalje. On je sagradio čitavu elektranu koja se pokreće sunčevom energijom i vodikovim gorivim ćelijama.

Mike Strizki čitav je svoj život proveo radeći oko automobila. Vremenom, 49-godišnji inženjer postao je uvjeren da su vozila pokretana na vodik budućnost automobilske industrije. Tijekom 16 godina, koliko je proveo radeći za Ministarstvo prometa savezne države New Jersey, Strizki je uvidio da postoji problem s automobilima koje bi pokretalo novo gorivo – nitko ih nije proizvodio.

"Proizvođači automobila i vlada prebacivali su odgovornost jedni na druge. Vlada je govorila: proizvedite automobile koji se pokreću na hidrogen, a mi ćemo izgraditi infrastrukturu. Proizvođači automobila su poručivali: izgradite infrastrukturu pa ćemo mi proizvesti automobile. Postao sam umoran od takvih rasprava i rekao sam sebi: jedini način da riješim ovaj problem jest da sam napravim infrastrukturu kod kuće," kaže Strizki.

Pet godina i pola milijuna dolara kasnije, Strizki je ostvario svoj san. Njegova garaža prekrivena je solarnim panelima koji osiguravaju električnu energiju za njegov dom. Neiskorišteni višak usmjerava se do uređaja koji razlaže vodu u vodik i kisik. Tijekom ljeta, vodik se skladišti u spremnicima na njegovom imanju, a zimi ga koristi za dobivanje energije.

Strizki, njegova supruga i troje djece prva su obitelj u Sjedinjenim Državama koja živi isključivo od energije dobivene uz pomoć vodikovih gorivih ćelija i solarnih ploča. Još jedna dobra strana za Strizkija je to što može svoje automobil puniti vodikovim gorivom na vlastitoj crpki pokraj garaže.

Bilo je nekih problema s dobijanjem dozvola od lokalnih vlasti, a gradonačelnik mjesta u kojem živi Strizki kaže da je njegovu kuću obišao niz stručnjaka koji su trebali posvjedočiti da njegov dom neće eksplodirati. Sam Strizki kaže da najvjerojatnije nikada neće povratiti pola milijuna dolara koliko je uložio u izgradnju svog sustava. No nada se da će smanjiti trošak za 90 posto time što će proizvoditi i prodavati sličan sustav drugim vlasnicima kuća. Kako kaže, budućnost planeta ovisi o obnovljivoj energiji, a ne o fosilnim gorivima.

"Koristim energiju na istom mjestu gdje sam je stvorio. Radi se o energiji koja ne izaziva nikakvo ispuštanje ugljičnog dioksida i koja je besplatna jednom kad platite opremu," kaže Mike Strizki.

Obitelj Strizki ne štedi na energiji. Njihovo kućanstvo ima sve moderne uređaje, a Mike Strizki naročito je ponosan što svi njegovi potrošači energije, uključujući i automobil, koriste obnovljivu energiju.

XS
SM
MD
LG