Linkovi

CES 2007 u Las Vegasu donosi željno očekivane novitete i - niže cijene


Ovaj tjedan, u Las Vegasu, održava se redoviti godišnji Sajam potrošne elektronike, CES. Od održavanja prvog takvog sajma, prije četiri desetljeća, to je središnji događaj za proizvođače koji predstavljaju nove proizvode. Za one među nama koje se može nazvati 'high-tech junkie', to je prilika da vide najnovija tehnološka čuda koja - ako se pokažu uspješnima - mijenjaju način na koji živimo i na koji radimo.

Prije četrdeset godina, potrošnom elektronikom smatrale su se dvije kategorije proizvoda - tranzistorski radio prijemnici i televizori. Direktor CES-a - Sajma potrošne elektronike u Las Vegasu - Gary Shapiro kaže da se danas novi proizvodi izlažu na prostoru veličine tridesetak igrališta američkog nogometa, a raspon izložaka obuhvaća proizvode od HD - odnosno, high definition - televizije, preko zaštitnih 'koža' za prijenosna racunala - po mogućnosti s uzorkom leopardova krzna! -, pa do namještaja koji služi interaktivnom igranju video igara. "Prosječna američka obitelj posjeduje 26 proizvoda potrošne elektronike. Godišnje ta prosječna obitelj potroši 1500 dolara na kupovanje tih elektroničkih proizvoda," kaže Shapiro.

Dobra novost za potrošače je daljnji pad cijena. Plazma televizor s ekranom od 60 incha sada se može kupiti za manje od tri tisuće dolara. A, za tisuću petsto dolara - kako kaže John Taylor iz kompanije LG Electronics - njegova firma nudi rješenje za okončanje rata između DVD formata slijedeće generacije. "Evo ga - prvi DVD player koji pokazuje i Blue Ray i HD-DVD. Što to znači? To znači da je rat među formatima završen!" - ponosno objavljuje Taylor.

Usprkos suparničkim tehnologijama, okosnicu sajma - i glavnu 'nit vodilju' - predstavlja tema 'dobro povezanog stila življenja'. Osnivač Microsofta i glavni govornik na CES-u, Bill Gates kaže da se pod time podrazumijeva tehnologija koja omogućuje da digitalni sadržaji - iz filmova, elektroničke pošte, vlastite kamere, ili bilo koji drugi - slijede potrošača gdje god se on nalazio: "Stremimo ka tome da vam 24 sata na dan pružimo doživljaj 'povezanosti'. Moramo priznati da još ne znamo što bismo vam mogli pružiti tijekom onih sati koje spavate, ali svo ostalo vrijeme, od trenutka kada uđete u kuhinju i pogledate u hladnjak, latite se telefona ili čujete budilicu koja vas izvještava o stanju prometa na cestama ... što god da to bude, želimo da vam informacija koja vas zanima bude odmah dostupna."

Ogromno zanimanje pobudili su i najnoviji proizvodi Stevea Jobsa. U utorak je direktor i osnivač Applea predstavio dvije nove naprave. Jedna je konzola, nazvana Apple TV, koja premošćuje udaljenost - fizičku i tehnološku - između kompjutera, interneta i televizijskih prijemnika. Druga naprava - nazvana iPhone - dugo je očekivani hibrid mobitela i iPoda, ali bez numeričkih tipki. "Stvorili smo novu tehnologiju, nazvanu multi-dodir ... i ona funkcira kao čarolija," kaže Jobs. Premda on naziva hibridni telefon revolucionarnim izumom, neki stručnjaci ipak sumnjaju da u tržišnom aspektu Appleov iPhone može biti ozbiljan rival uspjehu sada već ikoničkog iPoda.

XS
SM
MD
LG