Linkovi

Zastupnički dom Kongresa glasao za povećanje minimalne nadnice


Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je zakon prema kojem se povećava minimalna, od države zajamčena, nadnica. Ta nadnica je do sinoć iznosila 5.15 dolara na sat, a tijekom sljedeće dvije godine ona bi se trebala povisiti na 7.25 dolara na sat.

Nakon Zastupničkog doma, ova zakonska mjera odlazi na glasanje u Senat.

Ovo je prvi put u posljednjih deset godina da je Kongres izglasao povećanje najniže nadnice. Izglasavanje ove mjere bilo je jedno od izbornih obećanja Demokratske stranke. U studenom prošle godine, demokrati su osvojili većinu u oba doma Kongresa, nakon što su 12 godina bili u manjini.

Neki od čelnika Demokratske stranke u Senatu dali su naslutiti da će ovaj dom Kongresa možda uz povećanje nadnice usvojiti i dodatnu mjeru koja će olakšati porezni teret za manje tvrtke, koje će vjerojatno najteže isplaćivati novu, od države zajamčenu minimalnu nadnicu. Porazne olakšice za poduzetnike pogotovo je podržala Republikanska stranka.

Zakonska verzija ovog zakona koja je sinoć izglasana u Zastupničkom domu ne uključuje porezne olakšice za poduzetnike, vlasnike manjih firmi.

Rast minimalne nadnice posebno su propagirali radnički sindikati a protivi mu se većina poslovne zajednice u Americi.

XS
SM
MD
LG