Linkovi

Predsjedatelj vladina upravnog odbora koji nadgleda Glas Amerike ne želi drugi mandat


Predsjedatelj vladina upravnog odbora koji nadgleda Glas Amerike i druge medijske projekte za inozemstvo Ken Tomlinson zatražio je od predsjednika Georgea Busha da ga ne imenuje za novi četvero-godišnji mandat. Odbor američkog Senata koji treba potvrditi Tomlinsonovu kandidaturu za još jedan mandat je prošle godine najavio da ovo imenovanje neće uzeti u proceduru potvrde.

U svom pismu predsjedniku države Ken Tomlinson je naveo da je ponosan na svoju karijeru u javnoj službi te cijeni što ga je predsjednik namjeravao nominirati za još jedan mandat. Tomlinson međutim smatra da bi bilo konstruktivnije da o svojim iskustvima napiše knjigu, umjesto da nastavi s radom u saveznoj vladi.

Kenneth Tomslinson je od 2002. bio na čelu Upravnog odbora guvernera – kako je puni naziv vladina tijela koje nadgleda medijske programe za inozemstvo koji se financiraju iz saveznog proračuna. Prošle godine, istraga Državnog tajništva ustanovila je da je Tomlinson koristio sredstva iz svog ureda za vođenje osobnog biznisa te da je jednom prijatelju omogućio sklapanje poslovnog sporazuma s tijelom na čijem je čelu bio – mimo zakona. U pismu predsjedniku, Tomlinson tvrdi da ove optužbe nisu bile dokazane.

Kenneth Tomlinson - bivši novinar i republikanski politički aktivist blizak Bijeloj kući – prije dvije godine je dao ostavku na položaj predsjedatelja upravnog odbora američke javne radio-televizije. Istraga njegova rada u tom tijelu pokazala je da je on kršio pravila koja sprečavaju politički utjecaj na medijske programe te mreže.

******

Tjednik Human Events komentira želju Kena Tomlinsona - predsjedatelja vladina upravnog odbora koji nadzire televizijske, radijske i Internet programe za inozemstvo, koja financira američka vlada, a među kojima je i Glas Amerike – da ne ostane na svom položaju.

Tomlinson je poslao pismo predsjedniku Georgeu Bushu u kojem izražava želju da predsjednik na ovaj položaj imenuje nekog drugog. Tomlinson je u upravnom odboru vladinih medijskih programa za inozemstvo proveo četiri godine i njegovo je imenovanje za novi mandat podložno potvrdi Kongresa – kojeg sada kontroliraju demokrati.

Konzervativni list Human Events piše da je Tomlinson 'konstantno bio na meti ljevice', zbog toga što je 'hrabro i otvoreno promicao konzervativne ideje'.

Podsjeća se da je Državno tajništvo za vrijeme Tomlinsonova mandata poduzelo istragu nakon što je jedan uposlenik Upravnog odbora prijavio nenamjensko trošenje novca iz proračuna upravnog odbora. 'Optužbe nisu bili nikad dokazane' – navodi tvrdnju Kennetha Tomlinsona tjednik Human Events.

Ovaj list nabraja i Tomlinsonova postignuća. Američki satelitski program namijenjen arapskim i muslimanskim zemljama općenito je višestruko povećan, kao i programi za Iran, Kubu i Afganistan.

Dnevnik New York Times stavlja Tomlinsonov odlazak u širi kontekst. Naime, i tri izrazito konzervativna suca – predsjednikovi kandidati za savezne apelacione sudove – također su zatražili da ih se ne kandidira na položaj.

Demokrati su već u posljednjem sazivu Kongresa, iako su bili manjina, uspjeli blokirati njihovo postavljanje na dužnost – jer su za Demokratsku stranku bili odveć konzervativni.

Predsjednik Bush je nakon izbora u studenom najavio da će Kongresu ponovno u proceduru uputiti iste kandidate, koje Kongres mora ili potvrditi ili odbiti.

No, piše New York Times, predsjednik je sinoć najavio da odustaje od njihove kandidature. 'Smatra se da je predsjednik ipak odlučio da bi ponovno imenovanje trojice sudaca bio bespotrebno provokativni čin, koji bi razljutio demokrate, a politička korist za konzervativni tabor ne bi bila dovoljno velika' – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG