Linkovi

Za liberalizaciju transatlanskog zračnog prometa obje strane trebaju pristati na značajne ustupke


Američki i europski pregovarači održavaju pregovore u Bruxellesu o sporazumu kojim bi se liberalizirale transatlantski zrakoplovni promet između gradova u Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji. Sa bi došlo do sporazuma obje strane trebaju pristati na značajne ustupke.

Zamjenik američke državne tajnice zadužen za prometna pitanja, John Byerly, predvodi američko izaslanstvo na razgovorima u Bruxellesu. On kaže da je Washington predan postizanju sporazuma, ali da neće pristati na ključni zahtjev Europske unije da se ublaže ograničenja na strano vlasništvo američkih zrakoplovnih kompanija.

Trenutno, europski investitori mogu kupiti do 25 posto vlasničkog udjela u nekom američkom avioprijevozniku dok Amerikanci mogu kupiti 49 posto vlasništva u europskom aviokompanijama. Byerly kaže da se i demokrati i republikanci protive ukidanju ograničenja na vlasnički udjel američkih zrakoplovnih tvrtki.

Daniel Hamilton direktor je Transatlantskih studija na sveučilištu Johns Hopkins. On kaže da bi novi sporazum imao značajne ekonomske implikacije. "Od tog sporazuma jednaku bi korist imale i američka i europska ekonomija te najnoviji krug multilateralnih trgovinskih pregovora iz Dohe".

Hamilton dodaje da bi putnici trenutno osjetili korist od liberalizacije transatlanskih zračnih puteva. "Rezultat bi i za Amerikance i Europljane bio nevjerojatan. Došlo bi do povećanja transatlantskog prometa za 25 posto, te značajnih poboljšanja za putnike".

Sjedinjene Države i Europska unija suglasili su se oko glavnih načela privremenog sporazuma u studenome 2005. godine. John Byerly kaže da je Washington voljan potpisati sporazum kakav jest ukoliko Europska unija odustane od svojih zahtjeva oko povećanja vlasničkog udjela u američkim aviokompanijama.

Predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso, nakon sastanka s predsjednikom Bushom u srijedu izrazio je oprezni optimizam oko postizanja sporazuma. "Nadamo se da će pregovarači biti uspješni jer vjerujemo da je taj sporazum važan dio naših ekonomskih odnosa".

Inače, zračni promet između Sjedinjenih Država i Europe čini oko 60 posto globalnog zračnog prometa.

XS
SM
MD
LG