Linkovi

Većina stranih studenata u Americi sama plaća svoje školovanje


Mnogi strani studenti dobivaju malu ili nikakvu stipendiju, ali su mnogo veći izgledi da američka sveučilišta strancima stipendiraju magisterij.

Studenti koji žele studirati u Americi mogu lako uvidjeti da su mogućnosti za dobivanje financijske pomoći ograničene. Često, oni moraju platiti školarinu iz svog ili obiteljskog džepa. Nedavno objavljeni izvještaj Instituta za međunarodno obrazovanje u New Yorku pokazao je slijedeće:

Sveučilišta u Americi imaju više od pola milijuna stranih studenata od kojih 63 posto plaćaju školarinu sami. Samo 26 posto studenata dobiva financijsku pomoć od sveučilišta koje pohađaju.

Postoje i drugi izvori financijske pomoći za strane studente. Oni uključuju pomoć od strane vlade domicilne zemlje ili sveučilišta i pomoć od američke vlade. Privatni sponzori, međunarodne organizacije i poslodavci također pružaju pomoć pri školovanju.

Prošle školske godine, mali broj studenata se mogao osloniti na ove resurse. Najveću podršku su dali poslodavci. Studenti koji su na magisteriju imaju puno veće izglede za dobivanje financijske pomoći nego studenti koji tek trebaju diplomirati. Popis američkih sveučilišta koja pružaju financijsku pomoć stranim studentima mogu se naći na web-stranici: www.edupass.org

Ta stranica također daje informacije o raznim stipendijama, a ujedno se može naći i upozorenje stranim studentima na opasnost od prijevara koje su povezane uz proces apliciranja na američki fakultet. Neki od onih koji se lažno predstavljaju kao davaoci stipendija traže, naime, da im se uplati određeni iznos na ime troškova obrade molbe za dobivanje stipendije. Takvi troškovi ne postoje i ne treba ih plaćati – navodi se na web stranici edupass.org.

XS
SM
MD
LG