Linkovi

Alkohol i depresija


Često se kaže da tugu utapamo u čaši. Novo objavljena studija, provedena u Torontu, daje i znanstvenu podlogu ovoj mudrosti naših starih.

Kathryn Graham je znanstveni istraživač na Centru za ovisnosti i mentalno zdravlje u Torontu. Doktorica Graham je predvodila studiju koja je pokušala pokazati vezu između konzumiranja alkohola i depresije kod žena: "Pronašli smo da u grupi žena koje obično konzumiraju ne više od jednog pića, 8% njih boluje i od depresije. Međutim, kod grupe žena koje obično popiju i do 6 piće, čak 20% njih boluje od depresije. Ova je povezanost između količine konzumiranog alkohola i depresije daleko jače izražena kod žena nego kod muškaraca."

Studija je istakla važnost da ne samo kako često, nego kako često i koliko netko pije. Doktorica Graham kaže da su do sada mnogobrojne studije pokušale pokazati povezanost alkoholizma i depresije, ali da su rezultati najčešće diskutabilni. Zašto je to tako? "Dok bi jedno istraživanje mjerilo frekvenciju konzumiranja alkoholnih pića, ne bi obraćalo pažnju na to koliko se količinski konzumiralo svaki put. Dodatan problem je nedostatak jasne povezanosti između simptoma kliničke depresije i spola oboljelih. Puno nekonzistencija u objavljenoj literaturi i potpuni nedostatak sistematke evaluacije rezultata čini donošenje bilo kakvog zaključka neobično teškim," kaže dr. Graham.

Kathryn Graham kaže da je važna poruka njihove studije da liječnici moraju pažljivo razmotriti da li pacijente, posebice one ženskog roda, koje se liječe od alkoholizma, treba liječiti i od depresije. Ona dodaje kako će se buduća istraživanja njene grupe usredotočiti na povezanost između količine i učestalosti konzumiranja alkohola i socijalnih prilika u kojima se pacijentice nalaze.

XS
SM
MD
LG